Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stari Grad

Ambasadori Francuske, Slovenije i OSCE-a zasadili lipe u Aleji ambasadora

aleja ambasadora

Ambasadorica Slovenije Zorica Bukinac smatra da je ovo lijepa tradicija

Ambasadori Francuske, Slovenije i OSCE-a, Guillaume Rousson, Zorica Bukinac i Bruce G. Berton, zasadili su danas lipe u Aleji ambasadora, u Starom Gradu.

Ambasador Russon istakao je kako je sadnja današnje lipe odlična i uzbudljiva ideja iz dva razloga. „Prvi je činjenica što imam priliku da ovdje posadim jedno drvo što znači odavanje priznanja vašem trudu, a sa druge strane uklapa se u ideju koju zastupamo, a to je da osiguramo što više kisika ovoj našoj planeti zemlji“, istakao je ambasador Russon.

Ambasadorica Slovenije Zorica Bukinac smatra da je ovo lijepa tradicija, te ističe da je počašćena što je imala priliku posaditi svoju lipu. „Za Sloveniju ovo ima veliko značenje. Lipa je slovensko nacionalno drvo. List lipe je simbol Slovenije i kroz stoljeća lipa je bila mjesto okupljanja Slovenaca i kada nisu imali svoju državu. Sadnjom ove lipe ostavljam i dio srca u Sarajevu“, poručila je Bukinac, te obećala da će redovno posjećivati i brinuti se o svom stablu.

Ambasador OSCE-a Berton istakao je da mu je velika čast biti dio ovog projekta i što će ostaviti trag u ovoj Aleji. „Nadam se da će ono što radim u BiH ostaviti veći utisak od same sadnje lipe. Naš glavni cilj je da ovdje radimo dok god smo potrebni ovoj zemlji i dok institucije i ljudi u ovoj zemlji ne budu mogli djelovati sami,“ riječi su Bertona.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić istakao je da Aleja ambasadora na Darivi sada ima 186. lipa, te najavio sadnju u narednom periodu. „ U proteklom periodu radili smo na uređenju aleje i sada ovaj prostor ima jednu potpuno novu dimenziju. Aleja je sada ugodno mjesto za šetnju i reaksaciju, a u planu je sadnja još desetak lipa u skorijoj budućnosti,“ kazao je Hadžibajrić.

Ambasadore je u Aleji lipa dočekao i sa njima zasadio stabla općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Sanel Dragolovčanin.