Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasadori Stalnog vijeća OSCE-a posjetili skladište OSBiH “Krupa”

osce hadzici34

Zamjenici ministra odbrane BiH Boris Jerinić i Sead Jusić predvodili su delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koja je sa delegacijom ambasadora Stalnog vijeća OSCE-a danas posjetila skladište municije OS BiH “Krupa” i prisustvovala prezentaciji dosadašnjih rezultata Projekta SECUP BiH.

Delegaciju ambasadora činilo je više od 20 ambasadora država učesnica Stalnog vijeća OSCE-a, među kojima su bili i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore, te ambasadori država-donatora Projekta SECUP.

Nakon uvodnih obraćanja zamjenika ministra odbrane Borisa Jerinića i komandanta KP OSBiH generalmajora Huseina Tursunovića, delegaciji ambasadora su predočeni dosadašnji rezultati uređenja skladišta na lokaciji “Krupa” Hadžići, koji se realizuje u skladu sa Projektom SECUP BiH.

Ambasadori OSCE-a su imali priliku da se upoznaju o unaprjeđenju infrastrukture u skladištu, prije svega u segmentu video nadzora i sigurnosnih kamera, radovima na adaptaciji objekata za skladištenje, zaštitne ograde i dr., čime su prisutni gosti izrazili svoje zadovoljstvo.

Zamjenici ministra odbrane Sead Jusić i Boris Jerinić su zahvalili visokoj delegaciji na posjeti, uz očekivanje da će se saradnja Misije OSCE-a s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH biti nastavljena.

Cilj projekta SECUP (Security Upgrade) je povećanje sigurnosnih standarda po pitanju skladištenja i čuvanja naoružanja i MiMES-a na četiri perspektivna skladišta OS BiH (“Krupa” Hadžići, “Kula” Mrkonjić grad, “TBT” Visoko i “Rabić” Derventa”), unapređenje infrastrukture u skladištima za municiju i naoružanje, te poboljšanje standarda fizičke sigurnosti i upravljanje zalihama.

Budžet projekta iznost oko 1,505 miliona eura, a sredstva su osigurana donacijama vlada Švajcarske, Norveške, Njemačke, Turske, Danske, Češke, Lihtenštajna i Velike Britanije.

Projekt je započet 1. novembra 2013., a planiran je da bude završen krajem 2016., saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministartva odbrane BiH.