međunarodna zajednica

Ambasadori uputili hitan demarš Vijeću ministara: Osigurati sredstva za izbore!

ambasadori-2

Urgirali su da Vijeće ministara ispuni svoje ustavne obaveze prema bh. demokratiji i odobri sredstva za Opće izbore koji će se održati 2. oktobra, objavili su iz Američke ambasade

Ambasadori Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije te Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju u Bosni i Hercegovini (OSCE) uručili su danas hitan demarš Vijeću ministara BiH u kojem su naglasili da se izbori moraju adekvatno finansirati.

“Zajedno s kolegama iz Francuske, Njemačke, Italije, SAD-a, Velike Britanije i OSCE-a uputili smo hitan demarš Vijeću ministara da izbori u oktobru 2022. moraju biti adekvatno finansirani. Rješenja su potrebna sada. Vijeće ministara zaduženo je za donošenje odgovarajućih odluka”, objavio je na Twitteru Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy skupa sa međunarodnim partnerima održao je sastanak sa predsjedavajućim Vijeća Ministara Zoranom Tegeltijom.

Urgirali su da Vijeće ministara ispuni svoje ustavne obaveze prema bh. demokratiji i odobri sredstva za Opće izbore koji će se održati 2. oktobra, objavili su iz Američke ambasade.

“Nema vremena ni opravdanja za odugovlačenje ovog procesa”, naglašeno je.

Suprotno od onoga što se tvrdi, Vijeće ministara ima svako puno pravo da odobri sredstva za izbore čak i kad budžet nije usvojen. Član 11 Zakona o finansiranju bh. institucija nedvosmisleno kaže da Vijeće ministara može, dok je na snazi privremeno finansiranje, objaviti posebne odluke vezane za rashode, podsjećaju iz Ambasade SAD.

I sam Ured za zakonodavna pitanja Vijeća ministara zaključio je da ovaj član dozvoljava odobrenje sredstava za izbore. Kontinuirani nedostatak finansiranja za osnovne demokratske funkcije Bosne i Hercegovine predstavlja svjesno političko opstruiranje i napad je na osnovna prava građana ove zemlje, zaključuju iz Američke ambasade.

Ispred Vijeća ministara BiH, sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i zamjenica predsjedavajućeg i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Drugi zamjenik predsjedavajućeg Vjekoslav Bevanda, koji je i ministar financija i trezora BiH, nije nazočio sastanku.

Turković je nakon sastanka kazala da je “iznijela stav da su svi koraci ka usvajanju budžeta dobri, ali da oni nisu garancija da će biti osiguran novac za izbore, imajući u vidu koje nas sve procedure čekaju do konačnog donošenja budžeta”.

“Neophodno je odmah riješiti pitanje finansiranja izbora, i nastaviti punim kapacitetom usvajanje budžeta”, kazala je Turković.

Na sastanku je predloženo da se već sutra, 26. maja na sjednici Vijeća ministara BiH ponovo predloži odluka o odobravanju novca za provođenje izbora iz akumuliranih sredstava iz prethodnih godina.

Tu odluku su ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH – Vjekoslav Bevanda, Ankica Gudeljević (ministrica civilnih poslova) i Josip Grubeša (ministar pravde) – prošli put odbili uz obrazloženje za bi bila nezakonita.

“Predsjedavajući Tegeltija je rekao da je on to spreman učiniti, ukoliko bude imao potvrdu zamjenika da će biti usvojena. Moju potvrdu je dobio već na ovom sastanku sa ambasadorima”, kazala je Turković.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) raspisala je 4. maja 2022. opće izbore koji bi se trebali održati u nedjelju, 2. oktobra 2022.

Sastanku su prisustvovali čelnici Vijeća ministara BiH te ambasadori Evropske unije, OSCE, SAD, Njemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije.

Sastanku, iako pozvan, nije prisustvovao HDZ-ov ministar finansija Vjekoslav Bevanda.