Ambasadorica Švicarske posjetila Goražde

ambasadorica svicarske u gorazdu

Ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer boravila je danas u Goraždu gdje se razgovarala s premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Emirom Okovićem i ministricom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljene osobe i izbjeglice Sabirom Bešlijom o saradnji na projektima koje podržava Vlada Švicarske iz oblasti lokalne samouprave, zdravstva, zapošljavanja mladih i upravljanja migracijama.

Ovaj kanton od 2014. godine uključen u Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP), u okviru kojeg mu je pružena tehnička podrška u izradi razvojne strategije kantona, a u naredne četiri godine BPK će u okviru ILDP-a raditi na uspostavljanju funkcionalnog sistema upravljanja razvojem.

Govoreći o rezultatima koji su postignuti u oblasti privrednog razvoja i zapošljavanja, ambasadorica je istaknula da Bosansko-podrinjski kanton može poslužiti kao dobar primjer i ostalim kantonima.

Kao veoma značajan projekat istaknut je Mobilni biro koji se realizira u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) u saradnji sa Službom za zapošljavanje BPK. U okviru YEP-a osnovan je i Klub za traženje posla u Goraždu, a postignut je i dogovor o zapošljavanju oko 30 socijalno ugroženih osoba iz ruralnih dijelova kantona.

Ove godine Vlada Švicarske će podržati i saradnju sa sve tri srednje stručne škole na području BPK-a u okviru projekta Prilika Plus u namjeri da učenici dobiju praktična znanja i vještine koji su potrebni za potrebe tržišta rada.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnom stanju u oblasti socijalne politike, zdravstva, raseljenih osoba i izbjeglica na području ovog kantona.

Vlada Švicarske podržala je rad Centra za mentalno zdravlje Dom zdravlja Goražde u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, dok je ovaj kanton također uključen u projekat Jačanja sestrinstva u BiH, a ljekari porodične medicine i medicinsko osoblje iz Doma zdravlja Goražde prošli su i obuku u okviru Projekta smanjenja faktora rizika po zdravlje.

Goražde, uključujući i okolna mjesta Novo Goražde, Foču i Pale-Praču, uključeni su u program Regionalnog stambenog zbrinjavanja koji se provodi u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) BiH i lokalnim vlastima.

Kroz projekat se pruža podrška interno raseljenim osobama i povratnicima u stambenom zbrinjavanju, ali i pristup osnovnim uslugama kao što je pristup vodi, struju i socijalnim uslugama poput zdravstvene njege ili obrazovanja.

Goražde je jedna od 15 općina koje su uključene u projekat Migracije i razvoj kojeg Vlada Švicarske podržava u partnerstvu s Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH usmjeren na unapređenje saradnje s dijasporom, uvažavajući uzajamne potrebe i adekvatno usmjeravanje potencijala, iskustava, znanja, vještina i investicija iz dijaspore.

Posjetu Goraždu ambasadorica je iskoristila i za druženje s učenicima četvrtih i petih razreda iz dvije osnovne škole iz Goražda i tri škole, uključujući i njihove područne škole u okolnim mjestima Vitkovići, Ilovača i Ustikolina za koje je ambasada osigurala prijevoz.

Ambasadorica je u Centru za kulturu najavila projekciju nove filmske verzije priče o najpoznatijoj Švicarkinji – Heidi. “Heidi” je osim u Goraždu prikazan i u Bihaću, a predstavit će se i publici u Mostaru, Čapljini, Banjoj Luci, Prijedoru i Sarajevu.

Ambasadorica je u Goraždu posjetila i pogone kompanije Bekto Precisa koja zapošljava oko 500 radnika. Bekto Precisa već nekoliko godina uspješno izvozi komponente za švicarskog privrednog giganta V-Zug, proizvođača kućanskih aparata vrhunske kvalitete, saopćeno je danas iz Ambasade Švicarske u BiH.