Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amer Jerlagić protiv projekta izgradnje Bloka 7 TE Tuzla

BiH

jerlagic

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Amer Jerlagić smatra da je izgradnja Bloka 7 TE Tuzla skup projekt, da ne zadovoljava kriterije i da će građanima donijeti poskupljenje struje za 32 posto.

Na konferenciji za medije u Sarajevu Jerlagić je ustvrdio da sa političkog, ekonomskog i energetskog aspekta, projekt nije dobar.

-Moramo biti svjesni da kompletan projekt i investiciju kontrolišu i provode Kinezi bez bilo kakvog učešća domaće pameti, domaćih ljudi, izvođača. Tek jedan mali broj ljudi iz BiH će biti uključen, a govori se o projektu stoljeća – ističe Jerlagić.

Sa ekonomske strane, smatra on, radi se o enormno skupom, nerentabilnom i projektu koji nema svoju fizibilnost i svoj povrat, pogotovu sa aspekta današnje cijene električne energije na evropskom i svjetskom tržištu koje su gotovo duplo jeftinije nego što je proizvodna cijena iz ovog Bloka. Govoreći o energetskoj strani projekta Blok 7, on ističe da nije vrijeme i da treba prolongirati projekt za godinu ili dvije i preprojektovati ga jer, kako kaže, danas u BiH i okruženju imamo znatno jeftinije ponude nego što je ova.