Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Retrogradne diskusije"

Američka ambasada: Djela i prijetnje o raspadu BiH imaju potencijalne posljedice

americka ambasada bih

“Bilo kakvi napori koji prijete ili imaju za cilj raspad BiH su neprihvatljivi i nekompatibilni s Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH”

Retrogradne diskusije koje vraćaju u Bosnu i Hercegovinu u devedesete godine ne obećavaju bolju budućnost građanima BiH, navodi se u komentaru Ambasade SAD o zaključcima koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, a koji se između ostalog odnose na rad Visokog predstavnika u BiH.

“Ono što bi napravilo pozitivnu razliku za konstitutivne narode BiH i sve građane je fokus na osnovne ekonomske reforme, promjene koje bi izbore učinile manje diskriminirajućima i transparentnijima, kao i konkretni koraci ka poboljšanju integriteta sudstva i borba protiv endemske korupcije koja ovu zemlju vraća unazad”, navodi se u saopćenju ambasade.

Bilo kakvi napori koji prijete ili imaju za cilj raspad BiH su neprihvatljivi i nekompatibilni s Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, “a nijedno od njih ne daje pravo entitetima da se odvoje”, ističe američka ambasada u saopćenju.

“Djela ili prijetnje povezane s raspadom BiH su anti-daytonski i imaju potencijalne posljedice”, poručeno je iz Ambasade SAD.

“Sjedinjene Države i dalje su čvrsto opredijeljene za Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, multietničku, suverenu, i nezavisnu zemlju s neupitnim teritorijalnim integritetom i budućnosti koja je najbolje zagrantirana kao dio euroatlantske zajednice”, zaključuju iz Ambasade SAD.