reakcija

Američka ambasada: Dodikove tvrdnje su apsurdne i zlonamjerne

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Milorad Dodik

Sjedinjene Države su bile i jesu, kažu iz Ambasade, prijatelj i partner svih građana Bosne i Hercegovine

Ambasada Sjedinjenih Država u BiH ocijenila je kao apsurdne i zlonamjerne posljednje izjave predsjednika Republike Srpske (RS), koji je tokom posjete Rusiji pooštrio svoj proruski, antizapadno i antiamerički orijentisan kurs.

Dodik se sreo sa Vladimirom Putinom u Moskvi 23. maja i uz optužbe na račun Američke ambasade u BiH i ambasadora Michaela Murphya ustvrdio da im je cilj uništenje RS.

Sjedinjene Države i Zapad, naglasili su iz Ambasade, ne predstavljaju prijetnju ni Republici Srpskoj ni težnjama njenih stanovnika da imaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost.

“Te prijetnje dolaze od Milorada Dodika i onih u vlasti Republike Srpske koji teže da oduzmu osnovna prava i slobode stanovnicima ovog entiteta, bogateći se umjesto da rade na prosperitetu onih za koje tvrde da ih predstavljaju, podrivajući državu Bosnu i Hercegovinu i Daytonski mirovni sporazum, te dajući destabilizirajuća, iluzorna i opasna obećanja o nezavisnosti Republike Srpske”, navode iz Ambasade na Twitteru.

Sjedinjene Države su bile i jesu, kažu iz Ambasade, prijatelj i partner svih građana Bosne i Hercegovine.

“Naša politika ovdje je jasna i direktna i takva je već 28 godina: Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, kao i njenu integraciju u evroatlantske institucije”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Prethodno je State Department 24. maja komentirajući susret Dodika i Putina, naveo je da “niti jedna vlada, ni na kojem nivou, ne bi trebala u ovom trenutku proširivati suradnju sa Rusijom, dok ta zemlja provodi agresiju protiv Ukraine.

Portparol State Departmenta je u izjavi za Glas Amerike naveo da Dodikova odluka da se sastane s Putinom, “dok Rusija u isto vrijeme otvoreno krši osnove i zakone međunarodnog poretka, kao i ranija Dodikova odluka da odlikuje Putina – kratkovidi su potezi koji ne služe interesima građana RS-a”.

“Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti, što svi građani Bosne i Hercegovine žele, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu. Stoga, smatramo Dodikov put kontraproduktivnim i nadasve štetnim”, naveo je glasnogovornik State Departmenta.

Dan nakon susreta Dodika sa Putinom u Moskvi i portparol Evropske unije (EU), Peter Stano je za Radio Slobodna Evrppa (RSE) ponovio stav zvaničnika u Briselu da je održavanje bliskih veza sa Rusijom nespojivo sa evropskim putem.

Dodik jedan je od rijetkih zvaničnika neke zemlje koji se sastajao sa Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu. Proruski lider RS i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata blokiraju na državnom nivou u BiH sankcionisanje Rusije.

Dodik često ponavlja da bi se RS mogla otcijepiti iz države BiH u kojoj je kao jedan od dva entiteta, prema Dejtonskom sporazumu kojim je okončan rat u BiH 1995. godine. Zbog ugrožavanja tog sporazuma, ugrožavanja stabilnosti u BiH i regiji, te koruptivnih radnji, Dodik se nalazi na američkoj i britanskoj listi sankcionisanih.