BiH

Zvanično

Američka ambasada: Korumpiranim političarima u BiH bit će ukinute vize

08/10/2021

Podrška liderima u borbi protiv korupcije u BiH, uključujući državne službenike, istraživačke novinare i predstavnike civilnog društva

Posvećenost Ambasade SAD u BiH tome da korumpirani pojedinci snose odgovornost za svoja djela ogleda se i u preduzimanju novih koraka u smislu poništavanja postojećih ili odbijanja izdavanja novih viza, kako poslovnih tako i turističkih, za putovanja u Sjedinjene Države onim pojedincima koji su umiješani u korupciju, saopćeno je danas iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Piše: A. DUČIĆ

Kako navode, ambassador Eric Nelson sastao se 4. oktobra sa ambasadorima i drugim predstavnicima ambasada Austrije, Njemačke, Italije, Nizozemske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva kako bi diskutovali o sredstvima, metodama i najboljim primjerima iz prakse koji će obezbijediti da korumpirani pojedinci snose odgovornost za svoja djela radi bolje budućnosti za sve građane BiH.

– Ambasada SAD u Sarajevu obavezala se da će sa partnerima koji zagovaraju isti cilj povećati obim razmjene informacija u vezi sa aktivnostima korumpiranih pojedinaca i tako otežati korumpiranim pojedincima u BiH da prisvajaju nezakonito stečena sredstva i investiraju ih u inostranstvu, da će podržati sve lidere u borbi protiv korupcije u BiH, uključujući državne službenike, istraživačke novinare i predstavnike civilnog društva, te da će u javnom prostoru nastaviti svoje zalaganje za borbu protiv korupcije i protiv njenog negativnog uticaja u BiH – saopćeno je.

Inače, ovo je svojevrsno proširenje sankcija koje je u svojoj odluci za Zapadni Balkan već najavio američki predsjednik Joeseph Biden. Te sankcije bi, prema najavama, trebale biti uskoro objelodanjene.

Među aktuelnimvisokim dužnosnicima u BiH koji su već pod određenim sankcijama, odnosno na američkoj crnoj listi su Milorad Dodik i Nikola Špirić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.