BiH

jasni stavovi

Američka ambasada: OHR ostaje sve dok se u potpunosti ne ispune kriteriji “5+2”

29/12/2020

Iz Njemačke ambasade nisu željeli komentirati natpise medija, a sigurno je da će značajnu ulogu u ovom procesu, ako ga i bude, imati SAD, posebno nakon pobjede Joea Bidena za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država

U javnosti se ne stišava priča o zamjeni Valentina Inzka s mjesta visokog predstavnika u BiH. Neće biti nimalo lako promijeniti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini posebno zbog ulogu Rusije u cijelom postupku, a cijela priča se zakotrljala nakon što je njemačka ambasadorka Margret Uebber sastala se sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Na sastanku su, prema navodima, razgovarali i o potencijalnom nasljedniku Valentina Inzka.

Iz Njemačke ambasade nisu željeli komentirati natpise medija, a sigurno je da će značajnu ulogu u ovom procesu, ako ga i bude, imati SAD, posebno nakon pobjede Joea Bidena za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Američke ambasade u BiH za Patriju kažu da su stavovi SAD jasni i precizni.

“Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan i dosljedan – Bosna i Hercegovina mora ispuniti konkretne kriterije koje je ustanovio Savjet za implementaciju mira kako bi napredovala i prestala biti predmetom međunarodne supervizije.

Kriteriji 5+2 komplementarni su sa putem BiH ka EU i dok se oni u cijelosti ne ispune, OHR će imati značajnu ulogu u pružanju pomoći i praćenju provedbe Mirovnog sporazuma. Upravo sada je vrijeme za ponovno fokusiranje na ispunjavanju ovih zadatih kriterija”, kazali su za Patriju iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

ŠTA JE 5+2

Bosna i Hercegovina kao “mirna i održiva zemlja koja se čvrsto nalazi na putu europske integracije” dugoročni je cilj Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, a ostvarenje ovog cilja predstavlja i fokus djelovanja OHR-a.
Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su na sastanku u Briselu 26. i 27. februara 2008. godine utvrdili zahtjeve koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a. Ovi zahtjevi su jasno postavljeni i odobreni od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, a organi Bosne i Hercegovine već su ih prethodno prihvatili. Ciljevi koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a su:
• Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih razina vlasti;
• Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu;
• Potpuna provedba Konačne odluke za Brčko;
• Fiskalna održivost (promovirana putem Sporazuma o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava UIO-a i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća); i
• Zaživljavanje vladavine prava (demonstrirano putem usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).
Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također utvrdio dva uvjeta koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:
• Potpisivanje SSP-a; i
• Pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira utemeljena na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je redovito na svojim sastancima od veljače 2008. godine vršio uvid u pomake ostvarene glede realiziranja programa 5+2. Iako su u nekim oblastima ostvareni pomaci, kronično neslaganje vodećih političkih stranaka dovelo je do zastoja koji je spriječio punu realizaciju programa.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.