Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je za EU put?

Američka ambasada raskrinkala Dodika: Jasno je gdje je krivica

murphy dodik
Foto: Pixsell

Napadi na institucije države, antidejtonska retorika, zagrljaj s Vladimirom Putinom, a tvrdi da je spreman za EU

Milorad Dodik tvrdi da je “spreman za EU”, ali njegov zagrljaj Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou neophodne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama pobijaju njegovu tvrdnju, istaknuli su danas iz Američke ambasade u BiH reagirajući na izjave predsjednika RS-a.

-Integracija Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije zahtijeva kolektivne napore svih političkih aktera. Umjesto da se u dobroj vjeri uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, gospodin Dodik nastavlja da prakticira politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka – naveli su iz Ambasade SAD.

Kako navode, uslovi 1+3 koje je postavila Evropska unija su jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni i jednostavni.

-Pitanje za gospodina Dodika je da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen prije mjeseci. Do sada je odgovor „ne“. Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju angažman u dobroj vjeri sa njegovim koalicionim partnerima i ne odražavaju istinsku posvećenost EU. Glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH je gospodin Dodik i njegova destruktivna politika. On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je gdje će biti krivica: na gospodinu Dodiku – naveli su iz Ambasade SAD-a.