Moderno ropstvo

Američka ambasada u BiH pohvalila istorijsku presudu Suda TK za trgovinu ljudima

americka-ambasada-bih

Ohrabrujemo sve bh. istražitelje, tužioce i sudije da energično istražuju, procesuiraju i kažnjavaju trgovce ljudima i da neumorno traže pravdu za sve žrtve ovog modernog ropstva, poručili su iz Američke ambasade

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini su se oglasili nakon što je Kantonalni sud u Tuzli donio prvostepenu presudu za organizovanu trgovinu ljudima.

– Sjedinjene Američke Države pozdravljaju istorijsku presudu Kantonalnog suda u Tuzli koji je izrekao značajne kazne trgovcima ljudima koji su hvatali djecu i manjine, tjerajući ih na prosjačenje premlaćivanjem i maltretiranjem – oglasila se Ambasada SAD-a u BiH na Twitteru.

Iz Ambasade su pohvalili tuzlanske tužioce i sudije što su procesuirali i osudili počinioce ovog gnusnog zločina.

– Ohrabrujemo sve bh. istražitelje, tužioce i sudije da energično istražuju, procesuiraju i kažnjavaju trgovce ljudima i da neumorno traže pravdu za sve žrtve ovog modernog ropstva – poručili su iz Američke ambasade.

Podsjećamo, šestorki je izrečena kazna u ukupnom trajanju od 74 godine. Organizatoru grupe Šabanu Salčinoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 22 godine, Ibri Džiniću u trajanju od 16 godina, Halilu Salihoviću u trajanju od 15 godina, Berisi Džinić u trajanju od 11 godina, te za još dva člana grupe, Almira Muharemovića i Jasmina Mujakića, kazna zatvora u trajanju od po 5 godina.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe u periodu od 2017. do februara 2021. godine više djece uzrasta od 4 do 14 godina prisiljavali na prosjačenje, koristeći njihovu nedovoljnu duševnu razvijenost, položaj bespomoćnosti i nemogućnost djece da pruže otpor.

Djecu bi budili u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike, prevozili na različite lokacije u više od 20 mjesta u Tuzlanskom kantonu ili drugim dijelovima BiH, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati iznose novca koji su se kretali od 40 KM do 150 KM dnevno.

Pri tome su djeca bila izložena svim vremenskim uvjetima, neadekvatno obućena i odjevena, gladna, stalno pod prijetnom upotrebe fizičke sile prema njima, ili su ih čak i tukli i konstantno vrijeđali.