Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozivi na rat

Američka ambasada u BiH: Šokirani smo i zaprepašteni izjavama Bakira Izetbegovića

Sarajevo: Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
27.07.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Za rješavanje problema ove zemlje, koji postaju sve gori, potrebna je istinska predanost suradnji i kompromisu – a ne implicitna prijetnja pribjegavanjem nasilju, navode iz Ambasade SAD

Ambasada SAD u BiH oglasila se povodom jučerašnjih izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

– Šokirani smo i zaprepašteni jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su predvidljivo pozvali na neodgovoran odgovor Milorada Dodika. Prije 30 godina građani ove zemlje proživjeli su brutalan rat.

U 2022. godini zaslužuju bolje od lidera koji apeluju na etničke podjele i podstiču etničke tenzije. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na općem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda.

Za rješavanje problema ove zemlje, koji postaju sve gori, potrebna je istinska predanost suradnji i kompromisu – a ne implicitna prijetnja pribjegavanjem nasilju, navode iz Ambasade SAD.

Podsjetimo, Izetbegović je sinoć na skupu SDA u Hadžićima govorio i o vojnoj snazi.

– Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate – bio je kratak Izetbegović, govoreći o slučaju “najgoreg scenarija”.