Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Presuda bivšem premijeru

Američka ambasada u BiH: Tvrdnje Fadila Novalića su smiješne

ambasador michael murphy
Foto: Hazim Aljović/FENA

Uvijek smo pozivali bosanskohercegovačke pravosudne institucije da korumpirane pojedince učine odgovornima za svoja djela, naveli su

Fadil Novalić, osuđeni bivši premijer FBiH, tokom gostovanja na jednoj TV emisiji je predstavio nevjerovatnu tvrdnju u kojoj je našao “krivca” za njegovo hapšenje.

Novalić je optužio medije, tužioce, sudije, ali i ambasade nekih država, prvenstveno Sjedinjenih Američkih Država.

Novalić je izjavio da Ambasada SAD finansira mediji koji njega kritikuju, kao i da se vršio pritisak na pravosuđe kako bi se osudio, iako je, prema tvrdnjama u koje samo on vjeruje, nevin.

-Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nezavisne institucije za provođenje zakona, tužilaštvo i sudstvo koje rade u ime građana ove zemlje na istrazi, procesuiranju i kažnjavanju korupcije. Uvijek smo pozivali bosanskohercegovačke pravosudne institucije da korumpirane pojedince učine odgovornima za svoja djela. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država ne utiče na sudske postupke. Tvrdnje g. Novalića su smiješne i osmišljene da odvrate pažnju od njegovih pogrešnih postupaka – naveli su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na upit “Avaza” da prokomentarišu tvrdnje presuđenog bivšeg premijera FBiH.