Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pomoć u borbi protiv covida

Američka ambasada uručila donaciju domovima zdravlja i Oružanim snagama BiH

FNA_121507

“Ovo je jedna mala pomoć koja je usmjerena prema Oružanim snagama BiH, prema 4 pješačkoj brigadi, domovima zdravlja u Mostaru i Nevesinju te Crvenom križu Grada Mostara”

Predstavnici CIMIC tim Američke ambasade u BiH u Čapljini su uručili donaciju – zaštitnu opremu za borbu protiv covida-19 domovima zdravlja u Mostaru, Nevesinju, Crvenom križu Mostar te Oružanim snagama (OS) BiH.

– Ovo je jedna mala pomoć koja je usmjerena prema Oružanim snagama BiH, prema 4 pješačkoj brigadi, domovima zdravlja u Mostaru i Nevesinju te Crvenom križu Grada Mostara. Donirana sredstva će u značajnoj mjeri pomoći Oružanim snagama BiH u sprečavanju širenja covida-19 – kazao je zapovjednik 4. pješačke gardijske brigade OS BiH, brigadir Zdravko Rezo.

Direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić istaknuo je kako će donirana oprema pomoći zdravstvenim radnicima u sljedećoj fazi borbe protiv epidemije.

– Radi se o pumpama za dezinfekciju, što nam je u ovom trenutnu najpotrebnije. Situacija s covidom se stišala u Mostaru, sada slijedi čišćenje grada, dezinficiranje javnih površina, priprema se otvaranje ugostiteljskih objekata, vrtića i škola, tako da će nam spomenuta sredstva biti od velike koristi u ovom trenutku – kazao je Kordić.

Direktor Doma zdravlja Stari grad Mostar Edin Kapetanović dodao je kako priča o covidu-19 još nije završena.

– Mi smo prvu etapu pandemije u Mostaru uspješno prošli, što ne znači da trebamo prestati raditi, planirati i pripremati se, i u tom svjetlu su i ove današnje aktivnosti. Nadam se da će Američka ambasada preko vojnih atašea i dalje pomagati ustanove primarne zdravstvene zaštite u svim dijelovima BiH – rekao je Kapetanović.

Na primopredaji zaštitne opreme u vojarni “Božan Šimovi攑 u Čapljini bili su i pripadnici NATO stožera Sarajevo.