BiH

Američka “crna lista” za BiH

12/02/2016

Kancelarija za kontrolu inostranih sredstava Ministarstva finansija SAD objavila je ažuriranu takozvanu “crnu listu”, odnosno spisak na kojem se nalaze posebno označene osobe i subjekti, a na njoj je i više imena iz BiH koji su sumnjivi uglavnom zbog ratnih zločina, kriminala i terorizma.

U odnosu na liste iz prethodnih godina nema značajnih promjena, pa su na njoj i dalje Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovićević, Ljiljana Zelen-Karadžić, Aleksandar Karadžić, Milovan Bjelica i Ljubomir Borovčanin. Tu su i Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Stanko Sopta, Dragan Spasojević, Milomir Stakić, Radovan Stanković, Novak Stepanović, Jovan Đogo, Dragan i Drago Nikolić, Naser Keljmendi i njegovi sinovi Besnik i Liridon Keljmendi.

Na listi je i SDS, kao i brojne organizacije iz FBiH poput Preporoda islamske tradicije, Al Furkana, Al Haramejna, Taibah International, Benevolence international foundation i druge.

Iz američkog Ministarstva finansija su poručili da oni koji se nalaze na listi treba da podnesu zahtjev u kojem treba da navedu argumente ili dokaze koji predstavljaju dovoljan osnov za brisanje sa liste.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.