Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka delegacija posjetila Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH

dkpt

Delegacija visokih zvaničnika američke administracije predvođena koordinatorom Pomoći Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Evropi i Euroaziji Alinom L. Romanovskom, posjetila je danas Direkciju za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, gdje su se sastali s direktorom Direkcije Mirsadom Vilićem.

Vilić je delegaciju informirao o nadležnostima Direkcije te njenom ulogom u bezbjednosnom sistemu BiH.

Predstavio je aktivnosti Direkcije i istakao značaj ”Sporazuma o uzajamnoj pomoći i saradnji (MAA)” pet agencija nadležnih za provođenje zakona na teritoriji Kantona Sarajevo (KS), koji je po potpisivanju u velikoj mjeri doprinio saradnji, komunikaciji i koordinaciji uključenih agencija.

Posebno je zahvalio Programu ICITAP-a u BiH čiji je direktor Charles Bennett, na kontinuiranoj pomoći u obučavanju policijskih službenika i materijalno-tehničkom opremanju Direkcije.

Romanovska je predstavila misiju i djelokrug rada Odjela za Evropu i Evroaziju i istakla da je za američku administraciju od velikog značaja komunikacija i saradnja sa institucijama u BiH.

Učesnici sastanka također su razgovarali o značaju borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, pitanju “foreign fightersa”, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju u BiH po ovim pitanjima, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.