Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obuka oružanih snaga

Američki ambasador Michael Murphy u vojnom helikopteru letio iznad BiH

michael murphy helikopter
Foto: Ambasada SAD

Muprhy: To je dobro za sigurnost Amerike. To je dobro za sigurnosti BiH i Evrope. Ponosan sam na sve ono što rade oružane snage zajedno.

Amerika je posvećena jačanju partnerstva između oružanih snaga SAD i BiH. Danas sam se u to lično uvjerio, izjavio je američki ambasador u BiH Michael Murphy koji je u vojnom helikopteru letio iznad BiH.

Ambasador Murphy obišao je lokacije na kojima se odvijala zajednička obuka Vojske SAD i Oružanih snaga BiH, što je ujedno bila i prilika za uživanje u letu helikopterom američke vojske UH-60 Blackhawk iznad prekrasne Bosne i Hercegovine.

Na Manjači, američka 1-91 Cavalry jedinica i pripadnici OS BiH sudjelovali su u zajedničkoj kopnenoj i zračnoj jurišnoj obuci, koja je uključivala i spuštanje padobranaca. U Tuzli su američke specijalne snage izvele vojnu operaciju slobodnog pada iz helikoptera CH-47 Chinook, koje su uključivale komunikaciju zrakoplova s izviđačkim elementima OSBiH i Joint Terminal Attack Controllers (JTAC).

Ovakve obuke, koje će se nastaviti i sljedećih nekoliko dana, pokazuju snažnu suradnju oružanih snaga naše dvije zemlje, kao i čvrstu predanost Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

-Helikopterima smo prvo posjetili Manjaču, potom Tuzlu kako bismo posmatrali zajedničku obuku jedinica uključujući skok padobranaca slobodnim padom sa visine od preko 3000 metara pripadnika naših specijalnih snaga i specijalista za kontrolu i navođenje bliske vazdušne podrške OSBiH. Bilo je zaista impresivno – naveo je američki ambasador u videu kojeg je objavila Ambasada SAD u BiH.

Istaknuo je da je ovo sjajna prilika za pripadnike i pripadnice oružanih snaga da učestvuju u zajedničkoj obuci i usavršavaju svoje vještine.

-Ovo je sjajna prilika i jer jačamo saradnju i učvršćujemo partnerstvo. To je dobro za sigurnost Amerike. To je dobro za sigurnosti BiH i Evrope. Ponosan sam na sve ono što rade oružane snage zajedno. Imali smo priliku letjeti iznad jedne od najljepših zemalja na svijetu. Imate prekrasnu zemlju i trebate biti ponosni na nju – dodao je ambasador.