Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak s čovićem

Američki ambasador Murphy pozvao HDZ BiH da podrže zakone potrebne za borbu protiv korupcije

covic murphy (1)

Čović je, saopćeno je iz HDZ-a BiH nakon sastanka, potvrdio stav koji je, kako se navodi, “jasan i artikuliran u potpunosti”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović susreo se danas s ambasadorom SAD-a Michaelom Murphyjem u Sarajevu.

Iz Ambasade SAD-a su poručili da je sastanak organiziran da se osigura ustavna odgovornost svih bh. lidera u cilju održavanja pravovremenih i transparentnih izbora.

– Ambasador je pozvao HDZ BiH da podrže zakon o sukobu intersa i druge zakone potrebne za borbu protiv korupcije i napredak BiH ka euroatlantskim integracijama. Ambasador je naglasio da ljudi u BiH zaslužuju funkcionalnu, efikasnu i odgovornu vladu na svim nivoima u kojoj sve partije participiraju s dobrom voljom – saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Razgovarali su o aktealnoj situaciji u BiH, unutrašnjim odnosima, Općim izborima kao i procesu reforme Izbornog zakona koje je ostalo otvoreno političko pitanje, uprkos, kako tvrde iz HDZ-a, “naporima hrvatskih predstavnika da svi pregovori završe dogovorom”.

Čović je, saopćeno je iz HDZ-a BiH nakon sastanka, potvrdio stav koji je, kako se navodi, “jasan i artikuliran u potpunosti”.

– U ovome trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora u BiH kao ni za implementaciju izbornog procesa, prvenstveno u pogledu konstituiranja gornjih parlamentarnih domova na federalnom i državnom nivou. Takvo šta može dovesti u pitanje potpunu legalnost izbornog procesa, što bi dodatno usložnilo i stvorilo nestabilnost cjelokupnog političkog sistema na svim nivoima – stoji u saopćenju.

Čović se zahvalio na medijaciji američke administracije, podršci i cjelokupnom angažmanu u BiH.

Regionalni, evropski i transnacionalni odnosi također su bili tema razgovora.