Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan državnosti BiH

Američki ambasador poslao poruku iz Mrkonjić Grada: “Nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska…”

murphy mrkonjic grad
FOTO: Screenshot
Ambasador Murphy se javio iz Mrkonjić Grada

Deklaracija jasno navodi da zemlja ne pripada samo jednoj skupini ili etničkoj grupi, nego da pripada svakom građaninu Bosne i Hercegovne

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy posjetio je danas Mrkonjić Grad u kojem je MUP RS-a zabranio obilježavanje Dana državnosti BiH.

“Pozdrav iz Mrkonjić Grada. Stojim ispred zgrade u kojoj su 25. novembra 1943. godine vijećnici ZAVNOBiH-a potvrdili kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine i usvojili deklaraciju kojom su potvrdili odlučnost građana da Bosna i Hercegovina, citiram, ‘nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska – nego je i srpska i hrvatska i muslimanska.’ Deklaracija jasno navodi da zemlja ne pripada samo jednoj skupini ili etničkoj grupi, nego da pripada svakom građaninu Bosne i Hercegovne”, naveo je Murphy.

Ovo mjesto kao mnoga druga mjesta u BiH, svjedoči o bogatoj i upečatljivoj istoriji ove zemlje. Bosna i Hercegovina satkana je od različitih kultura, tradicija i iskustava što je proizvelo nešto jedinstveno u srcu Zapadnog Balkana i Evrope, poručio je Murphy.

„Ta zajednička prošlost je most ka zajedničkoj budućnosti svih građana BiH, budućnosti u kojoj je BiH sigurno usidrena u euro-atlanskoj zajednici zemalja i njenim institucijama, gdje i pripada”, istakao je.

Naglasio je trajnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država BiH i njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru.

“Sjedinjene Države će biti uz vas, uz Bosnu i Hercegovinu, sada i uvijek, dok radite na izgradnji mirne, sigurne i prospetitetne budućnosti za sve”, poručio je on.