BiH

Antony Blinken

Američki državni sekretar oglasio se nakon stavljanja Novalića i Stankovića na crnu listu

03/10/2022

Novalić je osumnjičen za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH. Kao premijer FBiH, gdje pitanje penzija ima jaku političku važnost, zloupotrijebio je podatke o penzionerima suprotno zakonima BiH u korist vlastite političke stranke

Američki državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Anthony Blinken oglasio se povodom sankcija za Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, i Slobodana Stankovića, vlasnike kompanije Integral i bliskog saradnika Milorada Dodika.

“Novalić je osumnjičen za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH. Kao premijer FBiH, gdje pitanje penzija ima jaku političku važnost, zloupotrijebio je podatke o penzionerima suprotno zakonima BiH u korist vlastite političke stranke. Ova akcija je samo jedna od mnogih javno prijavljenih aktivnosti u kojima je on svoju poziciju iskoristio za ličnu ili stranačku korist i potkopavao demokratske procese i političke institucije koje su bitne za budućnost BiH u euroatlantskoj zajednici”, objasnio je Blinken, te naveo zašto je sankcionisan Stanković:

“Stankoviću su mjere određene za materijalnu pomoć, sponzorstvo ili pružanje finansijske, materijalne ili tehnološke podrške ili robe ili usluge Dodiku ili za njegovu podršku. Stanković je dugo podržavao Dodikove destabilizacijske aktivnosti”.

Stankovićeva firma Integral prima velike građevinske projekte u RS bez fer i otvorene konkurencije zbog bliske povezanosti sa rukovodstvom RS, naveo je Blinken.

“Zauzvrat, Stanković je pružio podršku Dodikovoj propagandnoj mašini tako što je nekadašnji nezavisni medij, Alternativnu televiziju, transformisao u glasnogovornik Dodika i njegovih destabilizujućih i podjelnih aktivnosti. Odeljenje za kontrolu strane imovine (OFAC) je odredilo Alternativnu televiziju za ove aktivnosti u januaru 2022. godine. Integral se određuje da je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili da je delovao ili navodno delovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Stanković”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.