Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka iz SAD

Kongresmen Price podržao Istražnu komisiju Parlamenta BiH: Od svake prisile puno je važniji legitimitet

david price

Iz Američke ambasade u BiH saopćili su da je razgovarano o najboljim praksama te osiguranju parlamentarnog nadzora kao efikasnog sistema provjere i ravnoteže

Članovi Istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu danas su održali online diskusiju sa članom Američkog kongresa, predsjedavajućim Komiteta za demokratsko partnerstvo Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Davidom E. Priceom.

Piše: A. Dučić

Također, sastanku je prisustvovao i američki ambasador u BiH Eric Nelson. Razgovarano je o važnosti djelovanja ove komisije na čijem čelu se nalazi zastupnik Damir Arnaut odnosno o aspektima parlamentarnog nadzora.

Razmijenjena su i iskustva sa članovima Kongresa SAD-a u ovoj oblasti.

Iz Američke ambasade u BiH saopćili su da je razgovarano o najboljim praksama te osiguranju parlamentarnog nadzora kao efikasnog sistema provjere i ravnoteže.

“Ovaj sastanak predstavlja nastavak podrške Ambasade SAD-a radu Istražne komisije i izuzetno sam zahvalan ambasadoru Nelsonu na podršci jačanju parlamentarnog nadzora – kao temelja svake demokratije – i u našoj zemlji. Predsjedavajući Price je istakao jako bitnu činjenicu – da je od svake prisile puno važniji legitimitet. Istražna komisija je upravo to i postigla — iako, za razliku od Kongresa, mi nemamo mehanizme prisile — postalo je neprihvatljivo odbiti saradnju sa Istražnom komisijom. Za manje od 5 mjeseci. Ovo je početak saradnje sa Kongresom i bit će dodatno intenziviran”, rekao je Arnaut za Fokus.ba.