Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki lobisti otkrili koliko će im Dodik i SNSD plaćati mjesečno

1291561_dodik-beta-darana01_ls

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je početkom augusta da je tokom posjete SAD-u ostvarila nove kontakte u okviru Bijele kuće i okruženja američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Američkim medijima nije trebalo dugo da otkriju brojne detalje ove posjete te planove lobista u SAD-u koje će plaćati SNSD na čelu sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Naime, lobisti Jason Osborne i Mike Rubino, koji su pomagali Trumpu tokom njegove kampanje za predsjedničke izbore u SAD-u, otkrili su iznose koji će im biti uplaćeni iz RS-a.

„Postoji usmeni dogovor da će Dodikova partija SNSD plaćati 10.000 dolara mjesečno u naredna tri mjeseca“, rekao je Osborne za američke medije.

Novac će biti uplaćivan kompaniji Twin Rocks Global koju su Osborne i Rubino osnovali prošlog mjeseca.

U opisu ove kompanije navedeno je da će pružati „strateško usmjeravanje i savjetovanje u vezi sa državnim poslovima i odnosima s javnošću u SAD-u“.

Američki mediji navode da je Dodik još uvijek pod sankcijama SAD-a, ali da to nije spriječilo njegovu partiju da pokuša lobirati kod Republikanaca u SAD-u, upravo putem Osborna i Rubina. Također, podsjećaju da Dodik ne krije secesionističke ambicije RS-a i pridruživanje ovog bh. entiteta Srbiji, a upravo zbog toga je pod sankcijama SAD-a.

Sastanak održan u junu ove godine: Rubino, Osborne i Cvijanović

Osborne navodi da je u toku svog dosadašnjeg angažmana uspio zakazati određene sastanke u SAD-u za Cvijanović i to sa senatorom Rogerom Wickerom, kao i sa republikanskim kongresmenom Danom Rohrabacherom.

Rohrabacher je poznat po tome što podržava etničke grupe koje žele da osnuju nezavisnu državu, a često ga zovu i „najdražim Putinovim kongresmenom“, zbog njegovih prijateljskih stavova prema Rusiji. Svojevremeno je i FBI upozorio Rohrabachera da ga ruski špijuni smatraju potencijalnim „važnim faktorom“.

„Tokom susreta sa američkim zvaničnicima Cvijanović je umanjila ruski uticaj u SNSD-u i ponovila je više puta da njena partija želi bolje odnose sa SAD-om. Ona je htjela da uspostavi linije komunikacije koje do sada nisu postojale i da ispriča svoju stranu priču“, rekao je Osborne.

On je ustvrdio da je Cvijanović više puta ponovila kako bosanski Srbi ne žele nezavisnost.

„Ponovila je kako oni samo žele da osiguraju svoju autonomiju unutar Bosne i Hercegovine“, naveo je Osborne.

Ovaj lobista tvrdi da nije lično razgovarao sa Dodikom.

„Ali sam dobio garancije od SNSD-a da lobiranje naše firme neće imati nikakve veze sa promoviranjem ruskih interesa“, kazao je Osborne.

Opći izbori u BiH bit će održani u oktobru, a Osborne se osvrnuo na mogućnosti da će on pomagati SNSD-u tokom kampanje. Nije negirao takve mogućnosti.

„Nisam potpisao da ću savjetovati bosanske Srbe tokom kampanje, ali svaki put kada radite sa klijentom, očekujete da će se saradnja nastaviti“, zaključio je Osborne.