Roger Wicker

Američki senator: Naša je obaveza da iskazujemo poštovanje žrtvama i promoviramo pravdu

Roger Wicker

Kaže da su ohrabreni napretkom koji je u BiH postignut u posljednjih nekoliko godina, ali napominje da je još mnogo toga što se treba uraditi jer Bosna i Hercegovina, smatra, nije ostvarila svoj puni potencijal

Dopredsjedavajući američke Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi (poznate i kao američka Helsinška komisija) senator Roger Wicker uputio je poruku povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u kojoj je pozvao na iskazivanje poštovanja žrtva.

Podsjetio je da će se ovog 11. jula obilježiti 25. godišnjica od kako je pala zaštićena zona Ujedinjenih nacija Srebrenica kada je ubijeno više od 8.000 odraslih muškaraca i dječaka i to niti zbog jednog drugog razloga nego samo zbog njihove etničke pripadnosti.

Naglasio je da je posjetio Srebrenicu s bivšim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Billom Clintonom na 20. godišnjicu od genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

– Sada pet godina kasnije pridružujem se svim Amerikancima dok se sjećamo žrtava i izražavamo solidarnost s građanima BiH. Američki narod posvećen je miru, ljudskim pravima, demokratiji, prosperitetu i pravdi i zajedno smo s onima koji promoviraju ove vrijednosti širom Evrope – dodao je senator.

Kaže da su ohrabreni napretkom koji je u BiH postignut u posljednjih nekoliko godina, ali napominje da je još mnogo toga što se treba uraditi jer Bosna i Hercegovina, smatra, nije ostvarila svoj puni potencijal.

– Još uvijek postoje oni koji poriču da se dogodila ta strašna tragedija. Snažno odbijamo takav opasan stav. Naša je obaveza da iskazujemo poštovanje žrtvama, promoviramo pravdu i budemo posvećeni izgradnji boljeg svijeta. Na ovu godišnjicu, zajedno smo u stremljenju ka napretku – zaključio je senator Roger Wicker u video poruci objavljenoj uoči godišnjice genocida u Srebrenici.