zabrinuti za mir

Američki senatori pisali Blinkenu: Putinov rat u Ukrajini je ohrabrio igrače u BiH

blinken pismo

Sjedinjene Države ne smiju zatvarati oči pred ovim prijetnjama; mi moramo pokazati našu posvećenost Evropskoj sigurnosti održavanje efektivnog prisustva na Balkanu kao što nastavljamo odgovarati ničim izazvanoj agresiji Rusije na Ukrajinu

Američki senatori Jeanne Shaheen, Thom Tillis, Chris Murphy i Roger F. Wicker uputili su jučer pismo američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu i američkom ministru odbrane, generalu Lloydu J. Austinu, u kojem su izrazili duboku zabrinutost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Pozvali su na osiguranje podrške za nastavak misije EUFOR-a, ali i pripremu za nastavak prisustva mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini ukoliko UN ipak ne obnovi mandat EUFOR-u.

Pismo senatora prenosimo u cijelosti.

– Pišemo vam da izrazimo našu duboku zabrinutost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Krhkost mira uspostavljenog Daytonskim mirovnim sporazumom je vidljiva i alarmantna.

Putinov rat u Ukrajini je ohrabio igrače u Bosni i Hercegovini koji već dugo vremena imaju podršku od Kremlja i drugih vanjskih igrača, i rizik od nasilja ne može biti ignorisan. Sjedinjenje Države moraju se fokusirati na održavanje mira u Bosni i Hercegovini.

Jasan preokret situacije

22. novembra 2004. godine Vijeće sigurnosti UN-a je Rezolucijom 1575 uspostavilo Operaciju Althea – Evropske snage u Bosni i Hercegovini, kao legalnog nasljednika sigurnosnih snaga NATO-a (SFOR) koji je čuvao mir devet godina nakon rata. U vrijeme primopredaje, NATO trupe brojale su 7 hiljada vojnika i EUFOR je startao sa sličnim brojem snaga.

Tokom godina, broj se stalno umanjivao, kao što je i trebao u skladu sa napretkom prema trajnom miru. Posljednji destabilizirajući politički događaji u zemlji, ipak, ukazuju na jasan preokret situacije koja zahtijeva usklađeniji strateški odgovor od članica EU, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država na tome kako osigurati dovoljne podrške za misiju EUFOR Althea.

Sjedinjene Države trebale bi pozvati svoje evropske partnere da garantuju trupe i opremu potrebnu za održavanje trenutnog sastava EUFOR-a od minimalno 1.100 vojnika. U ovom trenutku, Sjedinjene Države bi također trebale ispitati svoju podršku EUFOR-u kako bi utvrdile može li se učiniti i više od logističke podrške i obuke. Prošle godine, lider bosanskih Srba Milorad Dodik je pojačao retoriku za secesiju RS od Bosne i Hercegovine. Napetosti su visoke, a rizik da mala provokacija izazove daljnju destabilizaciju, pa čak i nasilje, je stvaran, a potreba za učinkovitim odvraćanjem je hitna.

Budući da snage Sjedinjenih Država nisu dio EUFOR-a, NATO štab u Sarajevu ostaje jaka veza sa lokalnim snagama, a prisustvo NATO trupa šalje jasan signal širom zemlje i regije. Sjedinjene Države i naši NATO saveznici moraju raditi zajedno na jačanju NATO štaba u Sarajevu, a to počinje osiguravanjem da rezultati samita u Madridu, tačnije prilagođene mjere podrške i program izgradnje obrambenih kapaciteta, odgovaraju potrebama i imaju dobre resurse.

Rusija i dalje tvrdi da je zapadni Balkan unutar njene sfere utjecaja, a ruski zvaničnici izdali su brojne izjave podrške regionalnim akterima koji se protive evropskim integracijama i NATO-u.

Sjedinjene Države ne smiju zatvarati oči pred ovim prijetnjama; mi moramo pokazati našu posvećenost Evropskoj sigurnosti održavanje efektivnog prisustva na Balkanu kao što nastavljamo odgovarati ničim izazvanoj agresiji Rusije na Ukrajinu.

Kontinuirana prisutnost mirovnih snaga

Također, apeliramo na Bidenovu administraciju da razvije strategiju, u saradnji sa Evropskom unijom, kako da održi mirovne snage u Bosni i Hercegovini u slučaju ruskog veta na mandat EUFOR-a. Ruski veto se očekuje, moguće uz podršku Kine, kada se glasanje za obnovu mandata nađe pred Ujedinjenim nacijama u novembru. Naše je mišljenje da postoji pravna osnova za održavanje prisutnosti mirovnih snaga u BiH za koju nije potrebno odobrenje UN-a.

Iako bismo svakako trebali raditi na osiguranju besprijekorne obnove mandata EUFOR-a, moramo se pripremiti za kontinuiranu prisutnost mirovnih snaga.

Ozbiljno NATO planiranje za nepredviđene situacije je ključno, stvarajući važnu polugu u UN-u za odvraćanje potencijalnog ruskog veta u Bosni i Hercegovini te prenošenje važne poruke liderima u zemlji. Stoga tražimo brifing od ministarstava odbrane kako bismo bolje razumjeli međuagencijsku strategiju i kako bismo se pripremili za kontinuiranu predanost SAD-a Dejtonskom mirovnom sporazumu i miru u Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene Države su potrošile decenije investirajući u mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Ne smijemo dopustiti da nam pozornost sada posustane – zaključuje se u pismu.