BiH

Eric Larson

Američki tužilac pomaže borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo

16/07/2020

Prije dolaska u Crnu Goru u decembru 2013. godine on je radio u misiji EULEX-a u Prištini, na Kosovu

Bivši američki tužilac Eric Larson stigao je u Sarajevo, saznaje „Dnevni avaz” iz izvora bliskih Vladi Kantona Sarajevo.

Larson je bivši savjetnik u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, a u BiH je došao kako bi postao član Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo.

Prema istom izvoru, naredne sedmice će Ured zvanično predstaviti Larsona. Ured za borbu protiv korupcije smatra Larsonov dolazak kao vid podrške koju Ambasada SAD daje Uredu i Kantonu Sarajevo. On će obavljati poslove višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u KS. Šef ovog ureda Erdoan Kafedžić rekao je da će Larson 22. jula stupiti na dužnost i da se čeka oprema iz Američke ambasade za njegove prostorije, nakon čega se očekuju rezultate njegovog rada.

Prije dolaska u Crnu Goru u decembru 2013. godine on je radio u misiji EULEX-a u Prištini, na Kosovu, kao međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizirani kriminal i korupciju.

Radio je i u Odjeljenju za borbu protiv kriminala i korupcije Ureda visokog predstavnika.

Larson je bio angažiran u Ujedinjenim narodima kao stalni istraživač Ureda za usluge internog nadzora u Republici Kongo i kao stručnjak za prevenciju zločina UNODC u Austriji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.