BiH

Gradsko vijeće

Američkom senatoru Dolu uručen Ključ Grada Sarajeva

22/07/2019

Priznaje je uručeno na svečanosti povodom 96. rođendana Boba Dola, koji je izrazio želju da ponovo posjeti Sarajevo i BiH

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić uručili su danas Ključ Grada Sarajeva bivšem kandidatu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i dugogodišnjem republikanskom lideru u Senatu Bob Dolu na svečanosti u njegovoj rezidenciji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Sjedinjene Američke Države će pomoći BiH, jer vi to zaslužujete“, rekao je Dol, zahvaljujući se na priznanju.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na prijedlog gradonačelnika Bob Dolu dodijelilo ovo važno priznanje.

Američki senator Bob Dol jedan je od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva kao glavnog grada sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Da nije bilo cijenjenog senatora Boba Dola, veliko je pitanje kako bi danas izgledala Bosna i Hercegovina i njen glavni grad. Sa posebnim zadovoljstvom sam uručio ključeve našeg grada kao znak zahvalnosti za sve što je Dol uradio za našu zemlju, a uradio je mnogo”, dodao je gradonačelnik.

Priznanje je uručeno na svečanosti povodom 96. rođendana Boba Dola, koji je izrazio želju da ponovo posjeti Sarajevo i BiH. Tokom razgovora, legendarni američki senator poručio je kako SAD ostaju predane napretku i razvoju BiH.

Dol je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina.

Robert Joseph Bob Dol je penzionisani američki senator iz savezne države Kansas, koji je tu funkciju obavljao u periodu od 1969. do 1996. godine, a jedno vrijeme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. Bob Dol je bio i kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996. te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.