Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD u BiH ne žele ukrajinski scenario

BiH

Ukrainian anti-government protesters clash with police in Kiev

Nezavisna Republika Srpska značila bi podjelu BiH, a jedan dio te zemlje bi vjerovatno postao radikalizovan, što SAD ne žele. To je izjavio profesor Univerziteta John Hopkins Daniel Serwer.

Serwer je, takođe, odbacio tvrdnje medija da Amerikanci promovišu neku vrstu evropskog Majdana, odnosno ukrajinskog scenarija u Banjoj Luci.

To je, na konferenciji magazina Newsweek u Beogradu, prokomentarisaoo kao besmislicu i netačnu informaciju jer, kako kaže, ne misli da je Amerikance briga za tako nešto.

Daniel Serwer

Daniel Serwer

“Amerikance je bilo briga za Miloševića. Nije ih dovoljno briga da urade tako nešto u Banjoj Luci”, rekao je Serwer.

On je naglasio da sutrašnji protest koji je najavljen u Banjoj Luci ne bi trebalo da preraste u nasilje, jer bi se time napravio problem.

Kad je riječ o protivljenju SAD eventualnoj nezavisnosti RS.a, Serwer je ukazao na to šta bi to praktično značilo:

“Ako počnete ‘kidanje’ Bosne, završili biste sa hrvatskom državom duž južne granice i koncentracijom muslimana u centralnoj Bosni, koja bi postala islamska zemlja i vjerovatno radikalizovana”, rekao je Serwer.

Kako je rekao, Amerikanci ne žele radikalizovanu muslimansku državu u BiH, istakavši da to nisu želeli ni za vrijeme rata.

“Još je važnije – ni Beograd, ni Zagreb to ne žele”, kazao je Serwer.

On smatra da Republika Srpska neće postati nezavisna iz mnogo razloga, između ostalog, jer i Srbija ne bi priznala tu nezavisnost, zato što bi, ukoliko bi to učinila, pokvarila odnose s Washingtonom i Briselom.