Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amra Silajdžić Džeko prva ambasadorica Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka“

amra silajdzic dzeko

Amra Silajdžić Džeko prva je ambasadorica Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka”. Ona je i ranije podržavala rad Udruženja, javlja Anadolu Agency (AA).

Identitet prvog ambasadora je do samog dana predstavljanja bio nepoznat.

Vidno emocionalno potresena i sa suzama u očima Amra se obratila prisutnima.

“Ponosna sam i čast mi je što su me roditelji heroja izabrali da budem njihov glas koji će raditi za dobrobit ove djece, glas koji će se čuti sto dalje i što duže”, rekla je Silajdžić Džeko.

Podsjetila je kako Roditeljska kuća ima nekoliko projekata, a jedan od njih je ”Moja kosa, tvoja kosa“, na koji se odazvao veliki broj ljudi.

“Puno se priča o negativnim stvarima, politici, a malo o tome da ima veliki broj ljudi koji hoće da pomognu. Sigurna sam da ćemo zajedno ostvariti velike stvari”, dodala je.

Ambasador će se zalagati za dobrobit i bolji položaj djece oboljele od raka i njihovih najbližih u društvenoj zajednici, u skladu sa misijom i vizijom Udruženja. Svojim utjecajem će širiti svijest o dječjem raku kao oboljenju, te promicati i zagovarati činjenicu da je rak kod djece izlječiv.

”Kao prva ambasadorica ‘Srca za djecu’, Amra Silajdžić Džeko će širiti vrijednosti projekta ‘Roditeljska kuća’ i ‘Moja kosa tvoja kosa’ u bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti te inspirisati ljude širom BiH i svijeta da promovišu i doprinesu misiji i viziji Udruženja”, saopćeno je iz Udruženja ”Srce za djecu“.

Prisutnima se obratio direktor Udruženja Fikret Kubat.

“U skladu sa misijom i vizijom Udruženja, te sa samim njegovim rastom odlučili smo se i na ovaj korak, da izaberemo ambasadora među javnim ličnostima koji će se zalagati za dobrobit Udruženja i djece oboljele od raka”, rekao je Kubat.

Predstavljanju ambasadorice prisusvovale su i Atifa Buldić-Bešić, majka djevojčice koja je liječena, Ajla Beganović, djevojka koje se trenutno liječi i korisnica je perike napravljene u okviru projekta “Moja kosa tvoja kosa”, te Ajla Nizić, mlada djevojka koja je liječena u djetinjstvu od raka, a sada je član mreže mladih izliječenih od raka Udruženja – MladiCe.

“Nekako uvijek osjetim potrebu da kažem nešto o tom dijelu našeg životnog puta. Ne mogu zaobići neke osnovne činjenice, kao što su npr. hrabrost i herojstvo moje kćeri, volja i snaga moje porodice, te uticaj Udruženja na poimanje naše dijagnoze i na cijeli proces koji prolazimo”, rekla je Atifa Buldić-Bešić.

Dodala je kako su ona i kćerka bili korisnici Roditeljske kuće i tu su boravile sedam mjeseci.

”Uvijek se rado vraćamo ovdje, što vam može biti malo čudno s obzirom na okolnosti pod kojima smo došli ovdje. To je zato što je što smo svoje najljepše dane, između onih najružnijih koje nosi ova bolest, proveli i doživjeli upravo ovdje. Ovo je jedino mjesto gdje se naša kćerka smijala, igrala, trčala. Ovo mjesto je naš drugi dom”, istakla je Buldić-Bešić.

Prisutnima se obratila i djevojka koja je u četvrtoj godini života liječena od raka, Ajla Nizić.

“Kao član MladiCa – mreže mladih izliječenih od raka Udruženja želim samo reći da smo mi tu da rušimo sve predrasude koje dolaze s rakom, da pokažemo društvu da rak nije bauk, da je izlječiv. Ja sam jedan od primjera kako je to moguće i kako se život nakon raka nastavlja sa svim svojim radostima koje nosi”, rekla je Nizić.