BiH

upozorenje građanima

Analizira se voda iz Ljubuškog zbog hepatitisa A, preporučeno koristiti flaširanu

30/12/2022
FOTO: Ilustracija

Naglasili su da trenutno nema straha za veću zabrinutost te su apelirali građanima na češće pranje ruku

Zbog pojave hepatitisa A, iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona su izvijestili da su nadležne službe u Gradu Ljubuškom uzorkovali vodu i poslali je na daljnju analizu u Zagreb, budući da se ovakva vrsta pretraga ne može uraditi u Bosni i Hercegovini.

Naglasili su da trenutno nema straha za veću zabrinutost te su apelirali građanima na češće pranje ruku.

U područjima gdje su zabilježeni slučajevi, prije svega u Studencima-Ljubuški, iz Zavoda su preporučili konzumiranje flaširane vode.

“Kako bi se prevenirao nastanak Hepatitisa A, potrebno je češće prati ruke i paziti od kud se konzumira voda. Važno je da osobe ne konzumiraju vodu iz sumnjivih izvora i ako postoje znakovi zamućenosti vode. Također, ako su u susjedstvu zabilježeni slučajevi Hepatitisa A potrebno je koristiti flaširanu voda za piće i kuhanje”, navodi se iz Zavoda.

Hepatitis A je visoko zarazna, upalna bolest jetre. U pravilu se ne prenosi uobičajenim kontaktom među ljudima, a čovjek je najzarazniji u drugoj polovini inkubacije dok još nema simptome. U većini slučajeva prestaje biti zarazan sedmicu nakon pojave žutice.

Liječenje je simptomatsko, ne postoji specifičan lijek protiv hepatitisa A. Bolest uglavnom prolazi spontano, no oporavak može trajati dugo. Na bolest se može djelovati preventivno vakcinisanjem kao najvažnijom mjerom.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.