Andabak i ostali: Tužilaštvo odustalo od polovine svjedoka

BiH

zdenko andabak

Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaze dva svjedoka, koji su govorili o zlostavljanjima i ubistvima u školi.

Stojan Laganin, koji je u međuvremenu preminuo, u iskazu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2006. godine je kazao da je u augustu 1992. odveden u školu “Ivan Goran Kovačić”.

“Odveden sam na ispitivanje. Naređeno je da sjednem i oslonim se prsima na naslon stolice. Tada su me tukli kablom po leđima. Velagić me mlatio. S njegovim ocem sam radio u inozemstvu”, navodi se u iskazu Laganina.

On je tada rekao i da ga je tukao i izvjesni Tomislav Garić u ćeliji, nakon čega je morao odvesti vojnike iz škole da im pokaže gdje je zakopao snajper.

“Nakon toga su me opet tukli. Načelnik Ibrahimović me ispitivao. Kada su me vraćali u salu škole, plakao sam kao malo dijete”, naveo je svjedok.

Svjedok Laganin je u izjavi naveo da je na smrt premlaćen zatočenik Vojin Kovačić, te da je iz sale izvjesni Garić izveo Milana Žderu, čije je tijelo kasnije pronađeno.

Laganin je, prema iskazu, razmijenjen u februaru 1993.

Njegov iskaz pročitan je na suđenju Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću, kojima se sudi za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”.

Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Odbrana Andabaka je kazala da bi svjedoku Laganinu da je živ postavila pitanja ko ga je odveo u školu, čime je odvezen, odakle mu snajper, te da opiše osobe koje je pominjao. Optuženi Andabak je prezentirao krivičnu prijavu protiv Laganina zbog oružane pobune.

Odbrana Velagića bi pitala svjedoka za ime oca Velagića kojeg pominje, te preciziranje radnog mjesta.

Na suđenju je pročitan i iskaz Zorke Crnogorac. Ona je preminula 2014., a u istrazi je izjavila je bila zatvorena u školi.

Prema njenom iskazu, zatvorenici u školi su premlaćivani, a neki su izvedeni i nikad nisu vraćeni. Njen brat Milivoje Crnogorac, kako je navela, pretučen je u školi, nakon čega je smješten u bolnicu, u periodu kad je ona puštena iz škole uz obavezu javljanja.

“Posjećivala sam ga. Govorio je da mu u sobu ulazi neki Babo i da ga je strah. Jedan dan zbog bolova u leđima nisam otišla i tu večer su mi javili da je skočio u rijeku i da je podlegao”, navela je svjedokinja.

Prema optužnici, optuženi Jašarević ima nadimak Babo.

Crnogorac je navela da su joj naknadno sudija i inspektor iz policije rekli da joj je brat ubijen i bačen u vodu.

Odbrana Andabaka je prigovorila čitanju ovog iskaza, navodeći da je riječ o drugom predmetu – “protiv civilne vlasti Livna”.

Tužilac Saša Sarajlić je kazao da je odustao od saslušanja 42 svjedoka. Tužilaštvo je do sada saslušalo 44 svjedoka.

Na ročistu zakazanom za 7. septembar planirano je da Tuzilaštvo uloži materijalne dokaze, prenosi BIRN.