Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor Elektroprivrede BiH

Andelija najavio rudarima “problem s isplatom novembarskih plata”

admir andelija – AA

“To je oko 500 miliona KM koje treba uplatiti u fondove. To je ozbiljan problem i ako spadne samo na Elektroprivredu BiH, Elektroprivreda to neće moći sama uraditi. Morat ćemo zatražiti povećanje cijena struje za sve kategorije”, kazao je Andelija

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio je da pozdravlja odluku sindikata da prekinu proteste u Sarajevu, ali da je ipak potrebno brzo pokrenuti proizvodnju uglja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svjedoci smo da je u zadnja dva dana došlo do kulminacije problema kada je u pitanju projekt reorganizacije, odnosno restrukturiranja rudnika unutar koncerna. Ovaj proces vodimo od onog dana kada je ova uprava stupila u mandat, negdje od aprila 2020. godine. Suština nerazumijevanja između Elektroprivrede BiH i uprava rudnika i sindikata je primjena novog modela pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku”, rekao je Andelija na konferenciji za novinare u Sarajevu te dalje dodao:

“Činjenica je da u javnom sektoru, mislim da su rudnici prvi privredni subjekti u kojima će biti uvedeno ili je uvedeno, kao u rudniku Kreka, pravilnik o radnom učinku. Ideja zašto da donesemo takav dokument je da pokušamo uozbiljiti odnos prema ispunjavanju obaveza, a jedina obaveza koju rudnici imaju je proizvodnja u skladu s planom i troškovi i prihodi u skladu s planom. Pokušali smo da taj dokument implementiramo u rudniku Kreka, da testiramo taj model. Prema prvim informacijama, taj model se pokazao prilično dobar. Mi smo imali situaciju da su proizvodni radnici u rudniku Kreka primjenom novog pravilnika imali istu ili malo veću platu u odnosu na postojeći model obračuna plata. Režijsko osoblje je imalo smanjenu platu pa je to imalo i određen efekat uštede”, kazao je Andelija.

Također je pozdravio prekid protesta rudara ispred Vlade FBiH u Sarajevu.

“Pozdravljam odluku sindikata da odustanu od protesta u Sarajevu i vrate se u rudnike, jer problema treba rješavati u našoj kući. Mislim da ćemo ih i uspjeti riješiti”, istakao je.

Pojasnio je i da je proizvodnja u Termoelektrani Tuzla već od ranije opterećena nestašicama uglja.

“Kada je u pitanju proizvodnja električne energije, ona je generalno opterećena od jula hroničnim nedostatkom uglja, pogotovo se to odnosi na Termoelektranu Tuzla”, rekao je Andelija te dodao da je rudnik Kreka proizveo značajno manje količine uglja.

“To je strašan balast kada je u pitanju bilans. Pokušali smo dio osigurati kroz nabakvu od rudnika Stanari čime smo spasili sezonu grijanja. Stanje depoa u TE Tuzla je kritično. Depo mrkog uglja za Blok 6 je prazan i proizvodi ono što dođe iz RMU Banovići koji nije u štrajku. To se ne može više tako ni tehnički ni sigurnosno voditi. Tako da je odluka da se Blok 6 stavlja van proizvodnje. Zbog stanja lignita, Blok 4 ide van snage. Aktivira se samo jedan kotao Bloka 3 da se osigura grijanje Tuzli i Lukavcu. Tako će biti dok se ne osiguraju potrebne količine uglja”, kazao je Andelija.

Kako je rekao, u TE Kakanj bolja je situacija, jer rade tri bloka za proizvodnju struje, ali da to zahtjeva veću potrošnju uglja, dodajući da zaliha ima samo za deset dana.

“To je razlog zbog kojeg rudnici trebaju što prije početi s proizvodnjom uglja. Ono što sam uspio da razumijem iz poruka je da će sindikat pristati na nastavak razgovora o rješavanju problema. Očekujemo da će iz tih razgovora proizaći nastavak proizvodnje. Nikome ne odgovara ovakvo stanje. Rudnici neproizvodnjom neće ostvariti prihod i imat ćemo problem vrlo brzo s isplatom novembarskih plaća”, kazao je Andelija.

Na pitanje o zahtjevu za njegovom ostavkom, Andelija je istakao da ničija pozicija nije važnija od spasa energetskog sistema pa ni njegova.

“Ova Uprava odlučna je spasiti energetski sistem u FBiH. I na tome smo istrajavali ova dva dana protesta. Ukoliko se napravi kompromis na štetu Elektroprivrede BiH, ja neću učestvovati, da dalje neopravdano dajemo novac u rudnike, a ne vidimo tamo nikakav napredak u poslovanju. Ako se u to uključi Vlada svojim odlukama, i ako neće biti na teret EPBIH, spremni smo na kompromis”, rekao je on.

Pojasnio je da su dva zahtjeva rudara problematična i osim povlačenja dva pravilnika, riječ je o uvezivanju staža.

“To je oko 500 miliona KM koje treba uplatiti u fondove. To je ozbiljan problem i ako spadne samo na Elektroprivredu BiH, Elektroprivreda to neće moći sama uraditi. Morat ćemo zatražiti povećanje cijena struje za sve kategorije”, kazao je Andelija.

Radnici iz sedam rudnika u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, nezadovoljni svojim položajem protestovali su dva dana ispred zgrade Vlade FBiH, ali su danas poslijepodne donijeli odluku o prekidu protesta iako njihovi zahtjevi još nisu ispunjeni. Rudari su odlučili da se vrate kućama, ali su poručili da neće nastaviti proizvodnju uglja do daljnjeg.

Nakon što su jučer protestovali od 11 sati ispred zgrade Vlade FBiH, noć su proveli s nadom da će se danas promijeniti stvari u njihovu korist. Danas su im se na protestu pridružili građani i članovi porodica.

Federalni premijer Fadil Novalić sinoć je zakazao hitan sastanak u Vladi Federacije BiH te je formiran pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara.

Više stotina rudara jučer se okupilo kako bi iskazali nezadovoljstvo pravilnicima o platama i radnom učinku te su tražili utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u entitetu Federacija BiH.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade FBiH zatražili su stavljanje van snage sporne pravilnike o platama i radnom učinku te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu tog javnog preduzeća.

Na protestu su učestvovali rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, “Abid Lolić” i Gračanica.