Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ansambl Carskog ruskog baleta napravio spektakl u Sarajevu

Labudovo jezero

Ansambl Carskog ruskog baleta u petak naveče je pred sarajevskom publikom u olimpijskoj dvorani Zetra izveo najpoznatiji bijeli balet – čuveno “Labudovo jezero”, priredivši istinski umjetnički spektakl.

Čak 40 članova najpoznatijeg svjetskog plesnog ansambla, na sceni posebno priređenoj za ovu priliku, izvelo je balet koji je komponovao Petar Iljič Čajkovski, oduševivši piubliku koja je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu Zetre. Publika je grandioznu igru baletskih umjetnika nagradila višeminutnim aplauzom, dajući do znanja da su uživali u večeri za pamćenje.

“Labudovo jezero” je balet u četiri čina, za koji je muziku Čajkovski napisao između 1875. i 1876. godine. Praizvedba je održana 4. marta 1877. u moskovskom Boljšom teatru.

Čajkovski je muziku za balet napisao po narudžbi Boljšoj teatra za honorar od 800 rubalja po libretu, koji su zajedno napisali Vladimir Begičev, tadašnji direktor moskovskih carskih teatara i baletan Vasilij Geltzner po njemačkoj bajci “Ukradeni veo”. Tu bajku prvi je objavio Johann Karl August Musäus. Inače slična bajka postoji i u Rusiji (“Bijeli patak”), čak je po radnji bliža, pa se pretpostavlja da su autori napravili izvjesnu mješavinu – uzeli radnju iz ruske, a likove iz njemačke bajke.

Koreografiju za premijeru napravio je Vaclav Reisinger, tadašnji baletmajstor Boljšoj teatra. Premijera nije baš dobro prošla, ali se balet održao na repertoaru tog teatra do 1883. nakon ukupno 41 izvedbe.

Nakon smrti Čajkovskog, balet je postavljen u Sankt Peterburgu u Marijinskom teatru 1895. Za tu izvedbu koreografiju su napravili Marius Petipa i Lev Ivanov uz određene korekcije na libretu koju je napravio skladateljev brat Modest Čajkovski i korekcije na originalnoj partituri, koju je napravio dirigent tog teatra Riccardo Drigo. Ta izvedba postala je daleko popularnija pa se danas većina izvedbi “Labudovog jezera” reflektira na nju. Ostale slavne izvedbe “Labudovog jezera” bile su 1880. i 1882. Nakon toga 1901. ponovno u Boljšom teatru te u Londonu 1911. u izvedbi “Ballets Russes” Sergeja Djagiljeva.

Uloga Odette-Odile proslavila je mnoge primabalerine kao što su Pierina Legnani, Vera Trefilova, Olga Preobraženska, Ana Pavlova, Tamara Tuman, Galina Uljanova, Maja Plisecka, Margot Fonteyn i druge.