BiH

otvoreno pismo

Antifašisti BiH pisali EP-u zbog izjava Željane Zovko

21/05/2020

Kako su istaknuli, Evropskom parlamentu i Evropskoj pučkoj stranci obratili su se s uvjerenjem da podršci fašizmu iz najcrnjeg perioda evropske historije koju propagira zastupnica Zovko, nema mjesta u Evropskom parlamentu

Nekoliko građana antifašista Bosne i Hercegovine uputilo je danas otvoreno pismo zastupnicima Evropskog parlamenta i Evropskoj pučkoj stranci zbog, kako su naveli, zlonamjernih neistina zastupnice Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu Željane Zovko, bivše ambasadorice BiH u Francuskoj, Španiji i Italiji.

U pismu navode da se Zovko obratila nadležnom povjereniku Evropske komisije tražeći službenu reakciju na ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u BiH i kardinalu Puljiću, koji je zbog održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu prošle subote bio žrtva medijskih napada i ugrožavanja njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja.

– To je samo jedna u nizu neistina i neutemeljenih optužbi zastupnice Zovko protiv BiH. Ovoga puta protestira povodom dostojanstvenog i demokratskog protesta građana Sarajeva organiziranog zbog slavljenja vojnih komandanata i vojnika fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koji su samo u Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata zvjerski ubili više od 10.000 nevinih Jevreja, Srba, Roma, Bošnjaka i Hrvata – dodaju potpisnici pisma.

Podsjećaju da Zovko nije protestirala i tražila intervenciju Evropske komisije 2019. godine kada su vlasti Austrije i biskupije Gurk – Klagenfurt odbili dati saglasnost na održavanje zakazane mise i slavljenje fašista u Bleiburgu 18. maja 2019. godine.

Stav nadležnih državnih i crkvenih vlasti u Austriji obrazložen je činjenicom da je misa dio događaja koji se koristi u političke svrhe i dio je političko – nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju historije. U saopćenju Katoličke crkve je navedeno da zakazana misa predstavlja nedostatak distance prema fašističkim idejama što šteti ugledu Katoličke crkve.

– Nažalost, misa koja je u Austriji prošle godine zabranjena ove godine je održana u Katedrali u Sarajevu, zahvaljujući odluci hrvatske fašističke organizacije “Počasni bleiburški vod” koja slavi Nezavisnu Državu Hrvatsku i ratne zločince koji se bili na njenom čelu. Posebno je zabrinjavajuće što je pokroviteljstvo nad slavljenjem fašističke tvorevine i njenih najokrutnijih ratnih zločinaca i ove godine pružio Sabor Republike Hrvatske – navodi se u pismu.

Kako su istaknuli, Evropskom parlamentu i Evropskoj pučkoj stranci obratili su se s uvjerenjem da podršci fašizmu iz najcrnjeg perioda evropske historije koju propagira zastupnica Zovko, nema mjesta u Evropskom parlamentu.

Dodali su da građani Bosne i Hercegovine čvrsto ostaju na putu izgradnje demokratske, multietničke i multireligijske BiH, države ravnopravnih građana koji žele biti dijelom demokratske, ujedinjene Evrope utemeljene na pobjedi protiv fašizma.

Potpisnici pisma su: Raif Dizdarević, Maja Gasal-Vražalica, Dino Mustafić, Jasmila Žbanić, Senad Pećanin, Bakir Nakaš, Štefica Galić, Mehmed Halilović, Ozren Kebo, Dragan Bursać, Esad Bajtal, Slavo Kukić, Žarko Papić, Nijaz Skenderagić, Senada Kreso, Sanja Lazar, Amila Ramović, Emina Abrahamsdotter, Ferida Duraković, Zvonimir Nikolić, Samir Beharić, Srđan Puhalo, Tanja Dimitirijević Ros, Stjepan Ros, Dino Abazović, Boro Kontić, Sead Turčalo, Sinan Alić i Tanja Topić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.