Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Antifašisti na Partizanskom groblju odali počast žrtvama Drugog svjetskog rata

antifasisti_mostar (3)

Antifašisti su odali počast herojima iz Drugog svjetskog rata i podsjetili na značaj borbe protiv fašizma

Polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen-obilježju završena je manifestacija “Dani antifašizma” koja je od 11. do 16. februara, povodom 74. godišnjice oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, okupila brojne antifašiste iz Bosne i Hercegovine i zemalja bivše Jugoslavije, javlja Anadolu Agency (AA).

Antifašisti su odali počast herojima iz Drugog svjetskog rata i podsjetili na značaj borbe protiv fašizma, ali i na važnost očuvanja tog spomenika.

Uzeir Karadža iz Bugojna kaže da je dolazak na Partizansko spomen-obilježje u Mostaru za njega veoma emotivno, ali inspirativno za poruke novim generacijama i široj javnosti.

„Ja bih poručio svima da se okrenemo novom vremenu, da se fašizam eliminiše i da nam dođu bolja vremena. Nadam se da će doći to uskoro. Ovo su zadnji trzaji nacionalista“, poručio je Karadža.

Ovaj dan veoma značajnim smatra i Miralem Herco iz Breze, koji petu godinu zaredom dolazi na Partizansko groblje odati počast herojima iz Drugog svjetskog rata.

„Mi, Brezani, preferiramo da omladina dolazi. Učimo ih šta je antifašizam. Došlo nas je iz Breze 60, a poveli smo i 15 omladinaca. Svake godine nas je sve više iz Sarajeva, Vareša, Breze i svih krajeva Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije“, ističe Herco.

Luka Ćibei iz Slovenije posjećuje antifašističke skupove po cijeloj bivšoj Jugoslaviji i podržava borbu protiv nasilja, a dolazak u Mostar je, kako kaže, uvijek poseban. On s ponosom nosi tri zastave, svoje zemlje Slovenije, Europske unije i zastavu sa zvijezdom, koja je, kako ističe, simbol antifašizma i borbe za socijalni element čovjeka, kojem svi teže.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar Sead Đulić rekao je da Partizansko groblje u Mostaru svjedoči o tome kako nema naroda koji se nije borio za ideju antifašizma u Mostaru.

„Mislim da je napravljen korak od sedam milja u zadnje tri godine. Mi smo ovdje dolazili dočekivani topovskim udarima, psovkama, bacanjem kamenja i prijetnjama, danas smo došli potpuno mirno. Ja sam uvjeren da smo, što se tiče općeg stanja u gradu, mi mogli danas i došetati, jer smo u ove tri godine uspjeli i one koji nisu naši istomišljenici uvjeriti da antifašizam nije jednako totalitarizam, da nije jednako komunizam. To je jedna tekovina europska koju moramo baštiniti oslobađajući se svega što je neko nekada gurnuo pod tepih, a to možemo ako sjednemo zajedno“, kaže Đulić.

Svake godine je, kako naglašava, u Mostaru sve više antifašista iz svih krajeva bivše Jugoslavije što je dobar pokazatelj da ideja antifašizma oživljava.

„Mi želimo poslati jasnu poruku da je rat davno prošao. Okrenimo se izgradnji kulture, mira, dijaloga, komuniciranja i doći ćemo do rješenja u kojima nećemo trovati nove mlade generacije koje u školi ne uče ono što smo mi učili i što bi možda trebali da nauče“, poručio je Đulić.

Prije posjete Partizanskom spomen-groblju, održana je svečana akademija u Narodnom pozorištu u Mostaru, na kojoj su dodijeljene tradicionalne “Februarske nagrade”.

Tijekom održavanja petodnevne manifestacije upriličeni su brojni sadržaji i posjeti spomen-obilježjima uz prigodna odavanja počasti herojima iz Drugog svjetskog rata.

Današnja događanja protekla su bez uobičajenih incidenata, a sve su osiguravale brojne snage MUP-a HNK.

Dani antifašizma u Mostaru su održani od 11. do 16. veljače u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar u povodu obilježavanja 74. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.