Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grad na Neretvi

Antifašisti obilježili 74. godišnjicu oslobođenja Mostara

mostar – dan oslobodjenje 1

Položeno cvijeće na spomen obilježja herojima iz Drugog svjetskog rata

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja herojima iz Drugog svjetskog rata i oživljavanjem sjećanja na ideju antifašizma i zajedničkih borbi u gradu na Neretvi antifašisti obilježili su 74. godišnjicu oslobođenja Mostara, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić ističe kako se 14. februar, na godišnjicu kada je Mostar oslobođen od fašista, želi obilježiti dostojanstveno uz sjećanja na one koji su dali živote za antifašističku ideju i pokloniti im se, ali i iz povijesti izvući viziju za budućnost.

Podsjetio je da na Partizanskom groblju u Mostaru nema naroda koji se za tu ideju nije borio.

No, za obilježavanje ovog datuma u Mostaru, kako ističe, posljednjih godina vezano je dosta različitih mišljenja, ali će se to kako ističe konačno riješiti, jer zločini ne mogu biti zaboravljeni niti se dozvoliti da neke priče bace sjenu da veoma značajan povijesni događaj.

“Ne može grad biti talac nečeg što je neko nekad gurnuo pod tepih, šta god bilo. Da se tako radilo davno mi bi danas svi na ovaj ili onaj način doživljavali kao dan kada je prije 74 godine otjeran okupator ove zemlje kako god se zvao i ko god bio”, kaže Đulić.

Ističe da je Mostar izgubio svakog osmog stanovnika u antifašističkoj borbi i da su potpuno pogrešne teze koje se sad proturaju kao da je antifašizam jednako komunizam.

“1942. godine je bilo 14.600 komunista u čitavoj ondašnjoj Jugoslaviji. Partizanska vojska je imala 1945. godine 800 hiljada antifašista. Ko su oni drugiž? U su sve škole promijenile imena. Jedna jedina škola sačuvala je predratno ime, a to je Osnovna škola Omer Maksumić u Podveležju. On je antifašista, vijećnik ZAVNOBIH-a i imam. On sigurno nije bio komunista”, kaže Đulić.

Takvih primjera, kako ističe, jako je puno i to će se u konačnici raščistiti.

“Sjećanje na antifašističku borbu, najznačajniju ideju proteklog stoljeća nemamo pravo pljuvati, nemamo pravo odricati je se, jer ono što je Mostar dao u toj borbi za slobodu, nema ni jedan grad u Evropi. Ovdje je bataljon nakon Sutjeske u ilegali u okupiranom gradu bio mjesec dana, a nisu otkriveni. Ovdje je jedina ilegalna štamparija radila čitav rat u Evropi, a da nikad nije otkrivena. Naši mostarski Jevreji s drugima su osnovali jedini antifašistički odred u Evropi. To je nešto od čega bi drugi gradovi i druge zemlje u Evropi pravili značajne brendove, živjeli bi od toga, a mi se toga odričemo zato što imamo nerazjašnjene neke stvari i prljave neke stvari. Hajdemo prljavštine čistiti, a klanjati se onome što je veliko, to je nešto na šta svi moramo biti ponosni. Zato je ovaj dan važan”, zaključio je Đulić.

U sklopu obilježavanja 74. godišnjice oslobođenje Mostar od fašista danas u 18.00 sati u Kući Gojka Vukovića antifašisti Mostara organiziraju Antifašističko sijelo na koje su pozvani svi koji baštine i poštuju ovu tradiciju Mostara.