Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antiteroristička vježba FUP-a: Policajci demonstrirali sposobnost i profesionalnost

vjezba-fmup4

Predstavnici pet kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova danas su u Ciljugama, u općini Živinice, demonstrirali taktičko-antiterorističku pokaznu vježbu pod nazivom “Brzi odgovor 2016”. Cilj vježbe bio je da se združenim policijskim snagama javnosti pokažu sposobnost, brzina i profesionalizam u rješavanju mogućih terorističkih napada ili drugih kriznih situacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizatori vježbe su Federalno ministarstvo unutarnjih poslova i Federalna uprava policije, a domaćin Ministarstvo unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona.

U desetominutnoj pokaznoj vježbi, a kasnije i postrojavanju, učestvovalo je 660 policijskih službenika, tri helikopterske jedinice, četiri borbena oklopna vozila, policijski psi i druga materijalno-tehnička sredstva.

“Danas smo imali priliku da vidimo kako to dobro izgleda. Jako su dobro opremljeni i odlično uvježbani i iskoordinirani. Potrebno je da građani vide sa kakvom silom raspolažemo, koja garantira stabilnost i sigurnost države i građana”, izjavio je nakon vježbe Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na pitanje da li je zadovoljan viđenim, Izetbegović je kratko odgovorio “da, naravno”.

Aljoša Čampara, federalni ministar unutarnjih poslova, podsjetio je da je riječ o redovnoj aktivnosti, a ne odgovoru na nedavnu policijsku vježbu srbijanskih policajaca pored granice sa Bosnom i Hercegovinom. Čampara je također naglasio važnost zajedničkog djelovanja više država.

“Bilo bi značajno raditi na regionalnoj saradnji i koordinaciji. Kada je u pitanju borba protiv terorizma, ona se ne može zamisliti ako regionalno ne radite sa kolegama iz susjednih zemalja i cijelog regiona. Nedavno smo pristupili EUROPOL-u. Sada pristupamo jednoj posebnoj bazi podataka, i bit će uključeni svi kantoni, federalno ministarstvo unutarnjih poslova i Republike Srpske. Jedino uz zajedničku saradnju možemo ostvariti najbolje rezultate”, izjavio je Čampara, dodajući da su federalne policijske snage u mogućnosti odgovoriti raznim izazovima, ali da i dalje treba raditi na edukaciji i osposobljavanju kadrova.

Na novinarsko pitanje zbog čega svi kantoni nisu učestvovali u “Brzom odgovoru 2016”, Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, rekao je da neka ministarstva unutarnjih poslova nemaju formirane jedinice ili dovoljno finansijskih sredstava. Naime, pojasnio je, svi kantoni imaju jedinice za podršku, ali ne i jedinice za posebnu namjenu.

“Fali vam to u Orašju, Ljubuškom, Livnu. Mostar ima jedinicu za podršku, ali oni iz objektivnih razloga druge naravi nisu prisutni. Neki nisu došli zato što nemaju dovoljnu opremu potrebnu za ovakvu vježbu. Neki nemaju potrebna finansijska sredstva jer sve ovo puno košta. Međutim, mislim da je osnovna poruka vježbe da su policijske snage u FBiH osposobljene, obučene i opremljene da mogu izvršiti svaki zadatak, osobito zadatak antiterorističke borbe koji je nama u ovom momentu najbitniji”, rekao je Lukač, dodajući da je kao neko ko je rukovodio i pripremao ovu zahtjevnu vježbu, zadovoljan prezentacijom.