Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predstavljeno istraživanje

Antitijela na korona virus ima 30 posto građana RS

Zvizdić je na svom Twitter nalogu objavio dokument koji je uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH

Preliminarni rezultati prve faze Studije seroprevalencije infekcije korona virusa pokazali su da oko 30 posto građana Republike Srpske ima antitijela na ovaj virus, rečeno je na predstavljanju istraživanja u Banjaluci.

U studiji je učestvovalo oko 2.000 građana, a ispitivanja su proveli medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS.

“Istraživanje je zasnovano na nasumično izabranim uzorcima iz populacije, bez obzira da li su u proteklih nekoliko mjeseci prebolovali virus ili ne znaju da su bili u kontaktu, ali bitno da nisu sada aktivni”, rekao je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Škrbić kaže kako će konačni rezultati biti krajem januara.

On je naveo kako najveći broj građana koji imaju antitijela živi u Prijedoru i Čelincu, oko 40%, potom Prnjavoru 37%, te Banjaluci 29,95 %.

Napomenuo je da je u planu i da se uradi posebno istraživanje u kojem bi se pratili oni koji su bili bolesni, da se vidi kakvo je kretanje njihovih antitijela, što će pokazati dužinu imuniteta.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči, rekao je da je na osnovu 500 uzoraka zaključeno da u trebinjskoj i fočanskoj regiji 30 posto građana ima antitijela na virus SARS-Cov-2, u Istočnom Sarajevu i okolnim opštinama 50, a u zvorničkoj regiji između 40 i 50 posto.

“Imaćemo dosta podataka vezano za način zaražavanja, simptome, sve rezultate predajemo Institutu za javno zdravstvo”, rekao je on.

Serološko testiranje građana podrazumijeva, da se na osnovu uzoraka krvi utvrdi da li je osoba bolovala od korona virusa.

Ovo istraživanje doprinijeće da se u prvom kvartalu naredne godine napravi plan provođenja vakcinacije, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

“Studija će se nastaviti i nakon što počnemo sa vakcinacijom, te ćemo pratiti samu efikasnost vakcina, kao i procjene za budućnost kada je riječ o segmentima društva na koja treba da obratimo posebnu pažnju”, rekao je Zeljković.

Nešto ranije, 30. decembra zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić uputio je inicijativu u kojoj traži da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine bez odgađanja započne direktne pregovore o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva.

Zvizdić je na svom Twitter nalogu objavio dokument koji je uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči počeli su 19. novembra serološka testiranja građana kako bi se utvrdilo da li pojedina lica koja nisu preležala COVID-19 imaju antitijela na ovaj virus.

Ova istraživanja su bitna pretpostavka za utvrđivanje stepena kolektivnog imuniteta stanovništva.