Anto Domazet prognozirao koliko bi mogle skočiti plate u BiH

anto-domazet

Profesor Anto Domazet komentirao je prijedloge novih zakona o doprinosima i o porezu na dohodak. On načelno smatra da će ovi zakoni biti dobri za radnike.

„Povećanjem osnovice za doprinose povećava se i penzijski osnov za radnike. Praktično, postoje svi uvjeti da se isplate po osnovi toplog obroka i regresa sada uključe u plaću radnika, što bi ojačalo njihov ekonomski i socijalni položaj, odnosno sigurnost – plaće bi mogle skočiti time za oko 20%. Naravno, puno toga će ovisiti o odlukama poslodavaca, ali bitno je da postoji povoljnija ekonomska osnovica i za pregovore o plaćama“, rekao je Domazet za Oslobođenje.

Odgovarajući na pitanje da li su zakoni dobri ili loši za poslodavce i zašto, Domazet je kazao da su poslodavci iznevjereni.

„To je zato jer nije došlo do očekivanog rasterećenja rada koje bi omogućilo povećanje plaća radnicima, odnosno povećalo profitnu stimulaciju poslodavaca i motiviralo ih na veće investicije i zaposlenost. Tako je izostalo ostvarenje inicijalnog obećanja iz Reformske agende, koje je kasnije kroz Pismo namjere za prošireni aranžman sa MMF-om i zbog velikih dubioza u javnom sektoru prevedeno u načelo neutralnog fiskalnog efekta. Prednost za sve poslodavce je u tome što dobivaju harmoniziran sistem oporezivanja plaća koji je prisutan u EU i svim zemljama regije i to je posebno važno za strane investitore. Potpuno je neprihvatljivo nezadovoljstvo nekih poslodavaca zbog oporezivanja dividendi. Naime, kada se dobit usmjerava u isplate dividendi, to postaje dohodak kao i svaki drugi i normalno je da se, kao svugdje u svijetu, oporezuje. Jedno od područja amandmanskih intervencija svakako bi moglo biti smanjenje doprinosa, upravo zbog činjenice da se uvodi oporezivanje dividendi, što smatram i ekonomski i socijalno prihvatljivim, i kamata na štednju, što smatram znatno manje opravdanim“, naveo je Domazet.