Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova kriza vlasti?

Fokus saznaje: Antonio Sesar, poslanik HDZ-a u Parlamentu FBiH, podnio ostavku

antonio sesar
Foto: Fena/Arhiv

Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH potvrdila je da je dokumentacija o Sesarovoj ostavci otišla u CIKBiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Antonio Sesar podnio je ostavku, saznaje Fokus.ba.

Ovu informaciju je os za Fokus potvrdila i Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta FBiH.

Marinković-Lepić smo pitali može li ostavka Sesara produbiti krizu u FBiH, odnosno dovesti do novog prolongiranja zasjedanja ovog doma Federalnog parlamenta.

Dokumentacija upućena CIK-u

– Tačno je da je Sesar podnio ostavku. I za mene je to bilo iznenađenje. Nadam se da ova ostavka neće biti presudna za rad Predstavničkog parlamenta, ali u ovom trenutku ne mogu ništa konkretnije reći – kazala je Marinković-Lepić za Fokus.

Ona je potvrdila i da je neophodna dokumentacija o Sesarovoj ostavci upućena Centralnoj izbornoj komisiji.

Iako Marinković-Lepić izražava optimizam da najnoviji potez iz HDZ-a neće utjecati na rad Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, činjenica je da su se prije Sesara još dva poslanika HDZ-a odrekli mandata, ali da Centralna izborna komisija još nije dobila povratnice od poslanika koji su se odrekli, niti od onih koji su prihvatili mandate, te stoga Komisija ne može utvrditi datum pravosnažnosti Odluke.

Inače, CIK čeka povratnice od Feliksa Vidovića i Mirjane Plavčić o prestanku mandata, te od Dajane Maras i Marka Sarafa o dodjeli mandata. Svi su oni iz kvote HDZ-ovih poslanika. Njima je CIK odluke poslao još 7. juna, ali povratnih dokumenata još nema.

Neuobičajena situacija

Ovo je neuobičajena situacija jer CIK je u svim dosadašnjim slučajevima odricanja i prihvatanja mandata, uistinu promptno djelovao. Tako je bilo i u slučaju Damira Arnauta, novimenovanog ambasadora BiH u Njemačkoj koji je za Fokus komentirao situaciju s prestankom I dodjelom mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u njegovom slučaju.

– Ja mogu posvjedočiti da je CIK u mom slučaju postupio krajnje brzo i profesionalno. Iako su zbog odbijanja mandata od strane Enite Nakaš cijelu proceduru zakonski mogli razvući čitav mjesec, sve su okončali za 12 radnih dana. Naravno, jer smo i Nakaš i Marko Cvitanović i ja pravovremeno preuzimali poštu. CIK nije odgovoran kada odlazeći ili zamjenski poslanik odbija ili izbjegava primiti odluku CIK-a. U takvim okolnostima, okrivljavanje CIK-a je atak na tu instituciju i može imati strateški negativne posljedice po interese BiH- kazao je Arnaut za Fokus.

Instrukcija s vrha HDZ-a?

Trenutno je teško utvrditi šta je razlog tome da povratnice o prestanku, odnosno dodjeli mandata od HDZ-ovih kadrova nisu stigle u CIK, a prema nezvaničnim informacijama od aktera bliskih vladajućoj koaliciji, mnogi sumnjaju da je ovo instrukcija vrha HDZ-a kako bi se ovakvim blokadama uzvratilo na to što “trojka” nije jedinstvenog stava u vezi s izborom Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Na izboru Vukoje insistira HDZ i želi da samo njegovo ime dođe kao prijedlog na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, no članovi Komisije iz SDP-a koji odlučuju o tome su protiv takvog prijedloga.