BiH

porast zaraženih

Apel Doma zdravlja Mostar: Nećemo moći dugo izdržati

16/07/2020

Obolijevaju uglavnom osobe mlađe i srednje životne dobi

Dom zdravlja Mostar apelovao je danas na sugrađane da se pridržavaju propisanih mjera i pokušaju sačuvati od virusa korona, jer ova ustanova, kako su naveli, neće moći dugo izdržati sa iscrpljenim zdravstvenim sistemom.

Iz Doma zdravlja istakli su da je broj inficiranih virusom korona u Mostaru u konstantnom i znatnom porastu, te da je od marta do maja bilo zabilježeno 89 slučajeva zaraženih, u zadnje tri sedmice je više od 120 potvrđenih.

“Ni taj broj nije konačan i sigurno je da je realan broj zaraženih u gradu Mostaru znatno veći. Obolijevaju uglavnom osobe mlađe i srednje životne dobi. Kliničke slike oboljelih, bez obzira što su mlađe životne dobi variraju od blažih do teških simptoma, čak i sa teškim upalama pluća zbog kojih je potom potrebna hospitalizacija u kovid bolnicu i potporna terapija”, navode iz Doma zdravlja Mostar.

U saopštenju dodaju da je sve teže kontrolisati situaciju na terenu po pitanju infekcije virusom korona iz više razloga.

“Preveliki je rast broja oboljelih od kovid-19, istovremeno pružamo i sve ostale redovne usluge, nemamo saradnju sa pacijentima kakvu smo imali u takozvanom prvom talasu, ne poštuje se izrečena izolacija, pacijenti su pod pritiscima poslodavaca da kriju simptome ili svoj kontakt sa zaraženom osobom, istovremeno i pojedini radnici dolaze febrilni na posao i kriju od svojih nadređenih pojavu simptoma”, kažu iz Doma zdravlja Mostar.

Oni ističu da ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaje zaštitne opreme i medija za testiranje, te upozoravaju nadležne da se situacija komplikuje jer, zbog tromog sistema, pomoć ne stiže kada je potrebna.

Iz ove ustanove navode da zdravstveni sistem zbog virusa korona tone sve dublje, te da na jesen, zbog redovne pojave sezonskog gripa i istovremenog obolijevanja virusom korona, sa ovako iscrpljenim zdravstvenim sistemom, neće moći dugo izdržati, ni imati kapacitete da pruže najbolju zdravstvenu uslugu.

Dom zdravlja Mostar u saradnji sa gradskim Štabom moli sugrađane da pomognu tako što će poštovati zaštitne mjere.

“Stavite masku, operite ruke poslije svake aktivnosti, udaljite se jedni od drugih u redovima dok čekate, družite se unutar svojih uskih krugova na otvorenom, ne dajte blizu svojim bakama djedovima i svojim bolesnim ukućanima, ne dajte da vam ljeto upropasti bolest koju ste mogli spriječiti samo malim trudom i disciplinom!”, navode iz Doma zdravlja Mostar.

Iz ove zdravstvene ustanove pozivaju sugrađane da prijave policiji osobu koja ne poštuje izolacije i da se obrate ukoliko dobiju simptome da bi im bila pružena pomoć i da ne bi napravili veću štetu nego što jeste.

“I na kraju, prestanite negirati postojanje korona infekcije, pa zar su svi umrli od korona infekcije odglumili svoju smrt”, poručuju radnici Doma zdravlja Mostar.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.