Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borba protiv korupcije

Apel građana Sarajeva: Zaustavite nelegalnu gradnju u glavnom gradu BiH!

stop nelegalnoj gradnji sarajevo
Foto: NGG Zgrada

Građani Sarajeva su još jednom zajednički poručili da neće odustati od svojih zahtjeva i da neće dopustiti da se mimo zakona i interesa javnosti donose odluke na lokalnom nivou

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, predstavnici neformalnih grupa građana „Zgrada“, „Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju“ i „Stop građenju na štetu građana – Aleja lipa“ su pozvali građane širom Bosne i Hercegovine da im se priključe u borbi protiv korupcije i da se slijedeći njihov primjer bore protiv neregularnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Na ovaj način su aktivisti iz Sarajeva podsjetili javnost da se bore protiv nelegalne gradnje u Sarajevu kojom su ugroženi životi i imovina građana, kao i da su nadležne institucije dozvolile navedenu gradnju u nekoliko sarajevskih općina bez bilo kakvog učešća javnosti čime su prekršene procedure.

„Simbolično na ovaj dan, još jednom apelujemo na sve nadležne da reaguju u slučaju izgrađenog kompleksa u sarajevskom naselju Dobrinja, u 3. vodozaštitnoj zoni. Naime, zbog svih uočenih nepravilnosti smatramo da je u ovom slučaju došlo do postupanja suprotno zakonu koje može direktno utjecati na okoliš, zdravlje i sigurnost građana kao i na sigurnost vodosnadbijevanja cjelokupnog glavnog grada BiH. Koristimo ovu priliku i da naglasimo da su krivične prijave protiv svih odgovornih u ovom slučaju kod Kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo i nadamo se da ćemo ubrzo dobiti njihovo očitovanje u vezi sa ovim slučajem. Ne smijemo zaboraviti da se sporni kompleks nalazi u 3. vodozaštitnoj zoni u kojoj je ovakva vrsta gradnje strogo zabranjena i na udaljenosti manjoj od 50m od stambenih zgrada”, istakli su predstavnici neformalne grupe građana “Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju”.

„Upravo je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije idealna prilika da ukažemo javnosti na nepravilnosti sa kojima se suočavamo mi stanari ulice Aleja lipa. Naime Odlukom o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacionog plana „Hrasno I“ planirana je gradnja stambeno-poslovnog objekta koji bi značajno izašla iz gabarita postojećeg objekta. Upravo zbog toga strahujemo da bi se gradnjom predviđenog objekta koji je gabaritima duplo veći od objekta koji trenutno postoji, trajno narušila statika, stabilnost i sigurnost naših stambenih zgrada. Obraćali smo se lokalnim vlastima, ali oni očigledno ne žele zaštiti interese građana. Bez obzira na to, mi nećemo odustati – borit ćemo se svim dozvoljenim sredstvima da nađemo način da se prostorno-planska dokumentacija izmijeni na način da se i naše primjedbe i sugestije uvaže“, naveli su predstavnici neformalne grupe građana „Stop građenju na štetu građana – Aleja lipa“.

„Nakon više od dvije godine borbe protiv nelegalne gradnje u Starom Gradu u Sarajevu pokazali smo da je Općina Stari Grad pokušala izuzeti dio zemljišta iz obuhvata nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajeva zbog izgradnje stambeno-poslovnog objekta. Trebalo je duže vremena da dobijemo dokaz od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da je Općina Stari Grad Sarajevo izdavala dokumentaciju iako nije bila nadležna za to, ali smo uspjeli. Mi nastavljamo dalje sa našom borbom! Sve nadležne institucije moraju prepoznati ozbiljnost situacije i provesti odgovarajuće korake kako bi se spriječila nelegalna gradnja i sačuvalo kulturno-historijsko nasljeđe“, izjavila je Maja Štabek-Gliha ispred neformalne grupe građana „Zgrada“.

Građani Sarajeva su još jednom zajednički poručili da neće odustati od svojih zahtjeva i da neće dopustiti da se mimo zakona i interesa javnosti donose odluke na lokalnom nivou.