Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MSBiH

Apel građanima da se uzdrže od paljenja vatre na otvorenom

pozar ilustracija

Iz Ministarstva podsjećaju da je zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez preduzimanja svih mjera na sprečavanju širenja vatre

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine (MSBiH) apeluje na građane da se prilikom čišćenja i uređivanja njiva i voćnjaka uzdrže od paljenja vatre, s obzirom na to da je posljednjih dana povećan broj požara na otvorenom.

Vatrogasci i druge službe svakodnevno imaju na desetine intervencija, a u nekim slučajevima ne mogu se sami izboriti sa vatrenom stihijom.

Operativno-komunikacijskom centru BiH 112 jučer su istovremeno stigli zahtjevi za angažiranje helikoptera za gašenje požara na požarištima u – Srebreniku, Ruištu, Čvrsnici, Tuzli, Prozor- Rami i Lukavcu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Ministarstva podsjećaju da je zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez preduzimanja svih mjera na sprečavanju širenja vatre i prethodnog obavještavanja vatrogasne jedinice.

Požari mogu veoma lako izmaći kontroli, te se proširiti na šumska područja, stambene objekte, a time ugroziti i ljudske živote, navodi se u saopćenju.