Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otvoreno pismo

Apel iz BHRT-a: Dvije trećine zaposlenih plaćeno ispod 800 KM mjesečno

bhrt rtv dom
FOTO: Pixsell

BHRT apeluje na vlasti da se riješi finasiranje javnih RTV servisa

Upravni odbor BHRT-a uputio je pismo domaćim vlastima i međunarodnim organizacijama povodom teške finansijske situacije u kojoj će se naći Radiotelevizija BiH zbog nepotpisivanja ugovora o naplati RTV takse na području Federacije BiH.

Navodi se da je neizvjestan i dosadašnji prihod od naplate RTV takse, ali i da sa takvim prihodom RTV BiH gomila gubitke i ne može ni minimalno finansirati svoje programske obaveze.

Ugovor sa Elektroprivredom BiH, o prikupljanju RTV takse uz račune za isporučenu električnu energiju, ističe posljednjeg dana ove godine, te rukovodstvo BHRT-a traži da se u novom ugovoru implementira raspodjela prihoda zasnovana na Zakonu o sistemu JRTV sistema u BiH.

O tome, kako ističu, još nema dogovora, a po tom modelu, BHRT-u bi trebalo pripasti 75 posto od prikupljene takse u Federaciji.

Dugovi RTRS-a i FTV-a

S druge strane, dug RTRS-a prema BHRT-u premašuje 75 miliona KM, što predstavlja razliku naplaćene u odnosu na pripadajuću taksu, koja je trebala biti uplaćena BHRT-u. Radio-televizija Federacije BiH duguje BHRT-u oko 15 miliona za pružene usluge.

– RTRS u potpunosti ignoriše zakonsku obavezu raspodjele prihoda od prikupljene RTV takse, i od sredine 2017. godine na račun BHRT-a nije uplatio ni jednu konvertibilnu marku. RTV taksa u Federaciji BiH naplaćuje se samo na prostoru na kojem JP EP BiH vrši naplatu isporučene električne energije – ističu iz BHRT-a i dodaju da BHRT nema uticaja na prikupljanje prihoda, jer to nadležnost entitetskih servisa.

Također, rečeno je da poseban problem predstavlja fluktuacija kadrova. Dvije trećine zaposlenih, koje čine tehničko osoblje i snimatelje, plaćeni su ispod 800 KM mjesečno. Novinarski kadrovi zarađuju nešto iznad prosjeka u Federaciji što dovodi do odljeva kadrova.

Upravni odbor i Manadžement BHRT-a pozivaju domaće vlasti i međunarodnu zajednicu da se trajno riješi finasiranje javnih RTV servisa u skladu sa preporukama EU budući da, kako kažu, prijeti opasnost da BiH ostane bez javnog televizijskog servisa koji pokriva cijelu zemlju.