Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Apelaciono vijeće odbilo sve prijedloge Alisinih advokata

Ročište za zataškavanje ubistva Dženana Memića(2)
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Odbrana Zijada Mutapa i Alise Mutap-Ramić tražila i saslušanje doktorice koja nije htjela potpisati nalaz dokotra Dizdarevića da Alisa nema amneziju

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas je okončano izvođenje dokaza u drugostepenom postupku u predmetu “Zijad Mutap i ostali”.

Predsjednik Vijeća Staniša Gluhajić, kazao je da su u cijelosti odbijeni prijedlozi odbrana optuženih Zijada Mutapa i Alise Mutap udato Ramić za izvođenjem dodatnih dokaza.

Pojašnjeno je da je traženo da se saslušaju doktori Jasminka Dželilović- Vranić, Azra Alajbegović i Žarko Savić na okolnosti ranijih vještačenja optužene Alise Mutap- Ramić.

Zanimljivo je da su odbrane optuženih odustale od mogućnosti da tokom glavnog pretresa pozovu ove svjedoke, a sada su predložili njihovo saslušanje.

Dovoljno dokaza o navodnom potresu mozga

Apelaciono vijeće je uz obrazloženje da drugostepeni postupak ne smije predstavljati ponavljanje prvostepenog, nego mora biti skraćeni postupak , te ukazujući na to da su odbrane optuženih mogle pozvati navedene svjedoke tokom glavnog pretresa donijelo rješenje da se ti prijedlozi odbrane Zijada Mutapa i Alise Mutap-Ramić odbiju.

Vijeće je odbilo i prijedlog advokata oca i kćerke Mutap i Ramić da bude saslušana doktorica Elvedina Dervović, koja je bila u jednom od timova za vještačenje Alise Ramić. Predsjednik Apelacionog vijeća Staniša Gluhajić kazao je da je Vijeće ocijenilo da je saslušan doktor Abdulah Kučukalić i nalaz i mišljenje ovog tima se već nalazi u sudskom spisu.

Vijeće nije prihvatilo ni da bude saslušan doktor Ranko Kovačević po osnovu vještačenja Alise Mutap-Ramić u kontekstu toga da li je imala potres mozga.

Sudija Gluhajić je kazao da je u vezi s ovim vještačenjem izneseno dovoljno dokaza, te da pogotovo u odnosu na dugi protok vremena nisu se pojavile nove činjenice.

Ko je doktorica Dželilović-Vranić

Podsjećamo, doktorica Jasminka Dželilović- Vranić bila je u timu koji je vještačio dokumentaciju Alise Mutap-Ramić zajedno s uglednim specijalistom neurohirurgom prof. dr. Kemalom Dizdareviće i to u julu 2016. godine, nekoliko mjeseci nakon što je Dženan Memić preminuo 15.februara te godine, a od posljedica povreda koje je zadobio 8.februara u Velikoj aleji na Ilidži. Memić je kobne noći bio u društvu Alise Mutap, koja duže od sedam godina tvrdi da se ne sjeća šta se desilo.

Svjedočeći 7. juna ove godine pred Apelacionim vijećem Suda BiH u ovom predmetu, doktor Dizdarević je kazao da Alisa Mutap Ramić nije imala potres mozga, niti organsku amneziju.

Doktor Dizdarević je pojasnio da je u timu tada bila i doktorica Sandra Vegar- Zubović.

Doktor Dizdarević je uradio izvještaj o vještačenju dokumentacije, u kojem je konstatirao da Alisa Mutap-Ramić nije mogla imati potres mozga u noći kada je stradao Dženan Memić, ali njegov nalaz doktorica Dželilović- Vranić nije htjela potpisati, dok je s njim bila saglasna doktorica Vegar-Zubović koja je nalaz potpisala.

– Kolegica Dželilović-Vranić nije htjela potpisati i nakon toga me je zvala i davala ideje šta da kažem. Ja sam ostao pri ranijem nalazu. Poslije toga za mene je uslijedila još jedna neobična reakcija. Dobio sam dopis generalne direktorice KCUS-a, a uz taj dopis bio je i dopis Tužilaštva KS da oni traže novi nalaz i da nisu tražili takav nalaz. Ja sam opet ostao pri ranijem nalazu – pojasnio je doktor Dizdarević.

Inače, doktorica Dželilović- Vranić, a prema svjedočenju doktora Dizdarevića poznavala je i liječila Alisu Mutap-Ramić i prije tragične noći u kojoj je povrede sa smrtnim ishodom zadobio Dženan Memić.
Iznošenje završnih riječi u ovom predmetu, koje će početi Tužilaštvo BiH, a potom i odbrane optužnih zakazano je za 5. juli.

Ukinuta prvostepena presuda

Podsjećamo, prvostepena presuda u predmetu “Zijad Mutap i ostali” ukinuta je u martu ove godine. U ponovljenom suđenju pored Zijadu Mutapu sudi se njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Oni su optuženi za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.