Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nezapamćeno nevrijeme

Apokaliptični prizori u Sniježnici: Katastrofalna poplava pričinila ogromnu štetu

Foto: Edin Skokić/ Fena
Mensur Mujčinović ne pamti ovakvo nevrijeme

Bujica je, kažu mještani, nosila automobile kao igračke i bacala ih 200-300 metara dalje

Nezapamćeno nevrijeme koje je u četvrtak uvečer zahvatilo područje općine Teočak, prvenstveno mjesnu zajednicu Sniježnica, prouzrokovalo je ogromne štete na infrastrukturnim i stambenim objektima.

Teško je riječima opisati viđene apokaliptične prizore ili prepričati riječi mještana koji nisu zapamtili takvo nevrijeme. Bujica je, kažu oni, nosila automobile kao igračke i bacala ih 200-300 metara dalje.

Foto: Edin Skokić/ Fena

Nema ljudskih žrtava

-Šta da vam pričam. Ako je automobil tona, tona i po, zamislite onda šta je teklo ovim sokacima. Imam 74 godine i ovo nikad nisam zapamtio. Nisam ni čuo da je neko pričao o sličnom nevremenu. Znalo se dogoditi da voda preplavi mostić kod gasulhane, ali to je ništa spram ovog što je bilo sinoć. To vam je neopisivo, taj vodeni val, ta huka. Jezivo… – priča Mensur Mujčinović, mještanin Sniježnice.

Voda je prodrla i u lokalno mezarje. Polomljeni su nišani ali, srećom, nije došlo do pomjeranja mezarja. Svi ističu kako je sreća u nesreći da nije bilo ljudskih žrtava, a vrijedni narod Sniježnice uz podršku vlasti i dobrih ljudi svaku nedaću, pa i ovu, planira uspješno prebroditi.

Foto: Edin Skokić/ Fena

-Mi smo došli na teren. U razgovoru sa ljudima, ali i ja lično, mogu vam reći da nikad nigdje nešto slično nisam doživio. Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava… Ekipe su na terenu, idemo u sanaciju stanja, a onda i sa konkretnom pomoći – kaže premijer Irfan Halilagić, koji je sa delegacijom Vlade i Skupštine TK obišao područje Općine Teočak.

Popisuju štetu

Ni Tajib Muminović, koji je od osnivanja Općine Teočak njen načelnik, dakle više od 30 godina, ne pamti da se ikad išta slično dogodilo na tom području kao što je katastrofa u Sniježnici.

-Hvala Bogu nema ljudskih žrtava. Komisija je na terenu, popisujemo štetu i svjesni smo da ove puteve moramo raditi ispočetka. Trenutno je putna komunikacija prekinuta na nekoliko mjesta. Nemamo oštećenih ni ugroženih stambenih objekata. Imamo objekte u koje je prodrla voda, ali to ćemo isčistiti. Sve dok imamo podršku Vlade TK, vas medija, dobrih ljudi, mi smo sigurni kako ćemo i ovo prebroditi – kaže Tajib Muminović.

Foto: Edin Skokić/ Fena

Mještani Sniježnice su vrijedno radili na čišćenju i pranju svoje imovine. Plaše se svake nove prognoze o padavinama, ali, ipak, vjeruju da je najgore za njih prošlo i da će se nakon sanacije puteva život vratiti u normalne tokove.