Arheološko nalazište iz bronzanog doba u blizini centra Sarajeva

kaljanac

Na području sarajevske općine Centar, samo nekoliko stotina metara zračne linije od sjedišta institucija BiH, nalazi se vrijedno arheološko nalazište iz bronzanog doba.

Istraživanje je rađeno u augustu prošle godine po nalogu Općine Centar, a Institut za arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Sarajevu je obavio prospekciju lokaliteta Vranjače kako bi vidio da li tu postoji arheološki potencijal i iz kojeg perioda, te koliko je to povezano s obližnjim lokalitetom Debelog brda.

– S obzirom da je još iz austro-ugarskog perioda Debelo brdo poznato kao arheološki lokalitet, kada je tamo pronađen arheološki materijal iz bronzanog doba, gradinsko naselje i posebno grčki uvozni materijal iz mikenskog perioda, mi smo se odlučili da zahvatimo čitav prostor između Debelog brda i Zlatišta, ne samo onaj prostor koji je predmet potencijalne izgradnje, već da utvrdimo kompletno stanje. Ono što smo potvrdili je srodnost materijala koji pripada uglavnom glasinačkoj kulturi bronzanog doba i onog koji je pronađen na lokalitetu Debelog brda – kazao je u razgovoru za Fenu voditelj tog instituta doc. dr. Adnan Kaljanac.

Po njegovim riječima, tu se sada može govoriti o jednom širem kompleksu.

– Debelo brdo je bilo gradinsko naselje kako je već poznato u literaturi. Međutim, veći dio populacije živio je u naselju otvorenog tipa na lokalitetu Vranjače – rekao je dr. Kaljanac.

Izvještaji o tim radovima su predati Općini Centar, Komisiji za nacionalne spomenike BiH, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i drugim nadležnim institucijama, a nalaze se i u biblioteci Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Arheolozi se nadaju nastavku radova na ljeto. Kaljanac kaže da su već u pregovorima sa Općinom Centar kako bi se obavilo sistematsko istraživanje zbog značaja lokaliteta, posebno što je vezan za Debelo brdo koje je poznato već stotinu godina.

– Arheološki lokaliteti su uvijek atrakcija ako se gleda iz turističkog ugla, naročito ako imate nešto što je staro oko 4.000 godina – zaključio je dr. Kaljanac.