Sud bih

Arif Vuković, šef kabineta ratnog zločinca Abdića, svjedočio protiv Atifa Dudakovića

atif

Vuković je prije rata bio šef kabineta ratnog zločinca Fikreta Abdića u “Agrokomercu”, a tokom rata sekretar u štabu tzv. AP Zapadna Bosna

Čitanjem iskaza umrlog svjedoka Arifa Vukovića, inače šefa kabineta ratnog zločinca Fikreta Abdića, danas je pred Sudom BiH nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću, generalu Armije RBiH i bivšem komandantu 5. korpusa i drugima u ovom procesu, a koje Tužilaštvo tereti za zločine na području Krajine.

Odbrane optuženih protivile su se čitanjem iskaza s obzirom da je time po presudama Suda u Strazburu povrijeđeno konfrontacijsko pravo i pravo na pravično suđenje. Ipak, Sud je dozvolio čitanje zapisnika o saslušanju.

Vuković je iskaz dao prije 12 godina, a preminuo je u novembru 2017. U iskazu koji je danas pročitan Vuković je govorio o sukobu pripadnika 5. korpusa i tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, čiji je bio član.

Vuković je prije rata bio šef kabineta ratnog zločinca Fikreta Abdića u “Agrokomercu”, a tokom rata sekretar u štabu tzv. AP Zapadna Bosna. Riječ je o Abdićevom prvom saradniku i kako je sam u iskazu naveo čovjeku od najvećeg povjerenja Abdića.

Odbrane su ustvrdile i da se iskaz Vukovića odnosi na dešavanja od 1992. do 1994. i da nije obuhvaćen periodom optuženja u odnosu na neke optužene.

Nejasno im je, također, bilo protiv kojih osoba je tada Vuković mogao svjedočiti jer iz zapisnika to nije vidljivo, a ni sam tužilac nije mogao reći u odnosu na koga je sprovođena istraga.
Vuković je govorio i o svom zarobljavanju u julu 1994. te, kako je rekao, maltretiranju od strane pripadnika 5. korpusa. Interesantno je da nije mogao tužiocima reći ništa o komandantima i pripadnicima vojnih formacija tzv. Zapadne Bosne. S druge strane, iako je tvrdio da nije bio vojno angažiran, zanimljivo je da je nabrojao poimenično imena svih komandanata u sastavu 5. korpusa.

U toku ispitivanja tužioci su Vukovića više puta pitali o njegovom psihičkom stanju, a on je govoreći o sebi kazao da je on zapravo Hrvat koji je „poturica“!

Vuković je u svom iskazu vrlo afirmativno govorio o zločincu Fikretu Abdiću, o tome kako ga je poznavao 20 godina te da je “Abdića zanimala samo ekonomija”.

Advokat Dudakovića Asim Crnalić nije imao pitanja, jer, kako je kazao advokat “nemoguće je postavljati pitanja mrtvom čovjeku”.

No, Ifet Feraget, branilac Fatmira Muratovića iskoristio je svoje pravo te je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku uputio niz pitanja Vukoviću. Feraget je tako kazao da Vuković kao obrazovan čovjek je svjestan da je protuzakonito djelovao protiv vlastite države, jer su otkazali poslušnost demokratski izabranoj vladi BiH sa sjedištem u Sarajevu“.

„Tačno je da su pripadnici oružanih formacija tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna zajedno sa Vojskom Srpske Krajine i Vojskom Srbije napadali na linije odbrane 5. Korpusa? Tačno je da ste vi veoma dobro sarađivali sa Slobodanom Miloševićem i njegovim oficirima“, kazao je Feraget.

Advokat je dalje naveo da je „tačno da ste vi na teritoriji pod vašom kontrolom imali veći broj logora“.

„Tačno je da ste vi lično izdavali naređenja o postupcima s tim zarobljenicima? Tačno je da vam je poznata osoba Rasim Bašić? Tačno je da je Bašić primao vaša naređenja? Tačno je da je Bašić jedan od najodgovornijih ljudi za zločine nad zarobljenicima? Tačno je da ste vi sa timom nastavili pripremati svjedoke protiv generala Dudakovića? Tačno je da ste vi lično prilikom ispitivanja kod glavnog tužioca predložili neke svjedoke protiv Dudakovića?„ pitanja su koje je Feraget iznio u korist vlastitih tvrdnji.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. juli.

Inače, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, optuženi su nekadašnji komandant Petog korpusa ABiH Atif Dudaković i bivši pripadnici ove formacije Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.