Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Armija BiH presretala razgovore vojnih i političkih lidera RS-a”

BiH

mladic karadzic

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, vještak za vojne komunikacije Mile Došenović kazao je danas da sistem veze Vojske Republike Srpske (VRS) tokom rata u Bosni i Hercegovini nije mogao biti prisluškivan.

Došenović, koji je bio pukovnik VRS, opširno je opisao sistem i način na koji je bio zaštićen od neprijatelja koji bi komunikacije pokušao da presretne.

– Ko bi slušao zaštićenu komunikaciju, čuo bi samo nerazumljive zvukove i šumove… Iskusni prisluškivač znao bi da je riječ o razmjeni zaštićenih dokumenata, ali ne i šta je njihov sadržaj – posvjedočio je Došenović.

Tužilac Peter McCloskey napomenuo je, međutim, da su svi razgovori vojnih i političkih lidera Republike Srpske, uključujući optuženog Mladića i Radovana Karadžića, koje je Haško tužilaštvo ranije tokom suđenja uvelo u dokaze, bili vođeni preko otvorenih, a ne zaštićenih linija.

Te razgovore presretala je Armija BiH.

Mladiću, nekadašnjem komandantu VRS, sudi se za genocid počinjen u Srebrenici i još nekoliko opština, progone nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžiću se u odvojenom postupku sudi za iste zločine.

U dosadašnjem toku suđenja Mladićeva odbrana je osporavala autentičnost presretnutih razgovora tvrdeći, u nekim slučajevima, da postoji mogućnost da su oni montirani.

Došenović će svjedočenje nastaviti u ponedjeljak, 17. augusta, javlja BIRN-Justice Report.