BiH

damir arnaut

“Arnautov zakon” već uštedio 4 miliona KM u Budžetu Bosne i Hercegovine

24/02/2020

Ukupan iznos godišnjih naknada je Arnautovim zakonom ograničen na 5.708 KM po osobi

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut pozdravlja informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH, kojom su detaljno predočene ukupne i pojedinačne uštede ostvarene njegovim zakonom o smanjenju naknada za rad u komisijama nakon 2015. godine kada je taj zakon usvojen.

Kako je iz priložene Tabele jasno vidljivo, prosječne uštede nakon stupanja na snagu ovog zakona iznose milion KM godišnje. Arnaut je stoga jednim svojim zakonom, koji se sastoji od samo dva člana, već ishodio 4 miliona KM ušteda po budžet Bosne i Hercegovine.

Ovaj Arnautov zakon je, šta više, doveo do pravednije raspodjele naknada za rad u komisijama, odborima i drugim radnim tijelima na nivou Bosne i Hercegovine. Naime, dok su pojedinačne naknade u 2015. godini (zadnjoj prije stupanja na snagu ovog zakona) dostizale i cifre od 38.400 KM (Ismet Suljendić), 30.675 KM (Mato Lučić), 24.960 KM (Zoran Tegeltija), 24.950 KM (Alija Aljović), 20.317 KM (Vjekoslav Bevanda), 18.720 KM (Jelka Miličević), 14.365 KM (Enes Obralija) i slično, ukupan iznos godišnjih naknada je Arnautovim zakonom ograničen na 5.708 KM po osobi. Ovaj zakon je, stoga, rezultirao ne samo uštedama već i ukidanjem monopola na članstvo u brojnim komisijama od strane politički povezanih pojedinaca.

Uzimajući u obzir ove konkretne i opsežne uštede, Arnaut se nada da će dovoljan broj poslanika na sjednici Predstavničkog doma u srijedu podržati njegov zakon o smanjenju otpremnina, čime bi se ostvarile dodatne uštede po budžet Bosne i Hercegovine, sredstava preusmjerila u interesu građana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.