Nastavak vanredne sjednice Doma naroda PFBiH

Arsenal kritika na “korona” zakon: Vlada FBiH prespavala krizu

Parlament FBiH-korona zakon 1

Dževad Hadžić (SDP) rekao je da se Vlada postavlja kao zaštitnik kapitala

Raspravu o “korona” zakonu otvorili su opozicioni zastupnici s porukom da nisu zadovoljni zakonskim rješenjem, da je zakasnio.

Vibor Handžić (Naša stranka) upozorio je da ovim zakonom neće biti riješeno ništa i uporedio ga s igračkom koja se napuni slatkišima pa dijete s povezom na očima udara u igračku.

I Aner Žuljević (SDP) nije zadovoljan zakonskim rješenjem.

“Kakav je to zakon dovoljno govori činjenica da je bilo desetine amandmana, a zakon ima 20-ak članova”, dodao je Žuljević.

Delegat Kluba Bošnjaka Elmedin Konaković poručio je da niko u pogledu ovog zakona nije rekao s koliko tačno finansijskih sredstava se raspolaže.

Šef Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivo Tadić na vanrednoj sjednici tog doma izjavio je da je veoma nezahvalno braniti zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa poznatiji kao ‘korona zakon’.

– Puno se od njega očekuje, ali vidjeli smo tokom rasprava u oba doma Parlamenta i broju amandmana da niko nije zadovoljan s ovim zakonom. Gospodarstvenici, a čini mi se ni članovi Vlade nisu zadovoljni – rekao je Tadić.

Ono o čemu je Vlada vodila računa, po njegovom mišljenju, je da se mirovine moraju zaštiti, kao i zdravstveni sektor.

Dževad Hadžić (SDP) rekao je da se Vlada postavlja kao zaštitnik kapitala.

“Ono što je primjetno jeste da smo 15 dana od proglašenja stanja nesreće imali ogroman pritisak privrednika. Frapantniji primjeri od ovoga su subvencije koje je Vlada proteklih godina uplaćivala. Svi znate da su subvencije trošene tako što se javna sredstva pretvaraju dobit privrednih društava. Zbog toga predlažem zaključak da Dom naroda FBiH traži od Vlade poslije subvenicije doprinosa izvijesti Dom naroda nakon što prođe koronavirus, te dadostave podatke jesu li ta preduzeća ranije subvenciraa”, dodao je Hadžić.

Dragan Stevanović, također iz SDP BiH, još na početku sjednice sam rekao da neću glasati za ovakav zakon, jer ne ide u korist onih koji nisu mogli raditi.

“Apsurdan je član zakona da će svi koji nemaju zdravstveno tokom stanja nesreće dobiti zdravstvenu zaštitu, a u zakonodavstvu već postoji to da tokom vanrednih stanja i nesreća svi imaju pravo na besplatno osiguranj”, dodao je Stevanović i pitao na koje vrste zdravstvenog osiguranja se misli u ovom zakonu.

Vesna Saradžić (SDP) kazala je da je ovoj Vladi istekao rok, te da se glumi da se nešto radi.

“Nije bilo iskrene namjere da na ovom zakonu zajedno rade pozicija i opozicija. U ovom zakonu nema najranjivijih kategorija. Mene interesuje kakave će finansijske implikacije imati ovaj zakon na budžet FBiH”, kazala je Saradžić.

Premijer FBiH Fadil Novalić je nakon okončanja rasprave tražio da se obrati.

Zakon predviđa da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

– Zamoli bih Vladu da konkretno pripremi ‘korona zakon’ za kulturu i sport da vidimo kako ova dva sektora možemo spasiti od posljedica izazvanih pandemijom  – rekao je tokom rasprave delegat Kluba Srba Igor Stojanović.

U nastavku sjednice očekuje se da će biti zakazana pauza kako bi se Vlada izjasnila o pristiglim amandmanima, koje su određeni delegati uputili, a zatim slijedi glasanje.

Ukoliko se zakon izglasa bit će omogućeno da stupi na snagu budući da je već odobren u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.